İzole kurbağa akciğer şeritlerinde potasyum klorür ile oluşturulan gevşemelere nonadrenerjik nonkolinerjik sinirlerin katkısı
The Contribution of nonadrenergic noncholinergic nerves on potassium chloride (KCL)-induced relaxations of the isolated frog lung strips
  1. Tez No: 40354
  2. Yazar: ŞERARE ATÇI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ERGİN ŞİNGİRİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Solunum sistemi, potasyum, nonadrenerjik nonkolinerjik innervasyon, nitrik oksid, vazoaktif intestinal peptid. vu, Respiratory system, potassium, nonadrenergic noncholinergic innervation, nitric oxide, vasoactive intestinal peptide. vm
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
oz Bu çalışmada izole kurbağa akciğer şeritlerinde potasyum klorür (KC1) ile oluşturulan gevşemelere nonadrenerjik nonkolinerjik (NANK) sinirlerin mediyatörleri olduğu düşünülen nitrik oksid (NO) ve vazoaktif intestinal peptid (VIP)'in muhtemel katkılan incelenmiş, ayrıca KC1 ile oluşturulan gevşetici cevaplar propranolol, lidokain, fentolamin, prazosin ve atropin varlığında da değerlendirilmişlerdir. Karbakol varlığında 80 ve 105 mM KC1 akciğer şeritlerinde belirgin gevşemeler oluşturmuştur. Nitrik oksid sentaz enzimi inhibitörü olan N° -nitro-L-arginin (L- NNA)'in, KC1 gevşemelerini konsantrasyona bağlı olarak inhibe ettiği tesbit edilmiştir. NO prekürsörü olan L-arginin, L-NNA'nın KC1 gevşemeleri üzerinde yaptığı inhibisyonu azaltmış ancak prekürsör olmayan D-argininin uygulanmasından sonrada L-NNA'nın inhibitor etkilerinde L-arginin kadar belirgin olmamakla beraber bir miktar azalma saptanmıştır. VIP reseptör antagonisti kullanılarak yapılan deneyler sonucunda, KC1 ile oluşturulan gevşemeler üzerinde kullanılan VIP reseptör antagonistinin anlamlı etkisi gözlenmemiştir. Yüksek konsantrasyonlarda propranolol, KC1 gevşemeleri üzerinde anlamlı inhibisyon oluştururken, lidokain, fentolamin, prazosin ve atropinin gevşemeler üzerinde anlamlı etkileri tesbit edilmemiştir. Atropinle yapılan deneylerde kastıncı ajan olarak serotonin kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, possible contributions of nitric oxide (NO) and vasoactive intestinal peptide (VIP) as the neurotransmitters of noradrenergic noncholinergic (NANC) nerves on potassium chloride (KCl)-induced relaxations of the isolated frog lung strips were investigated. Relaxations induced by KC1 were also studied in the presence of propranolol, lidocaine, phentolamine, prazosin and atropine. 80 and 105 mM KC1 induced relaxations in the lung strips treated with carbachol. NG-nitro-L- arginine (L-NNA) a nitric oxide synthesis inhibitor, inhibited KCl-induced relaxations in a dose dependent manner. The inhibitory effects of L-NNA on KCl-induced relaxations were reduced by the NO precursor L-arginine but after exposure of lung strips to D-arginine, the inhibitory effects of L-NNA were also reduced some degree. However this reduction was not as clear as the reduction induced by L-arginine. The antagonist of VIP used in this study had no significant effect on KCl-induced relaxations. Propranolol significantly inhibited KCl-induced relaxations in high concentrations but lidocaine, phentolamine, prazosin and atropine had no significant effects on relaxations induced by KC1. Serotonin was choosen as a contractile agent in the experiments using atropine.