Kurbağa izole özofagus sirküler düz kas preparatlarında potasyum gevşemeleri ve nitrerjik sistem
Relaxations caused by potassium ion of isolated frog oesophageal sircular smooth muscle preparations and nitrergic system
  1. Tez No: 40355
  2. Yazar: YUSUF KARATAŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FİRUZ BAYSAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Özofagus, Potasyum, Nitrik Oksid (NO), Non- adrenerjik Non-kolinerjik (NANK), L-N°-nitro-arginin (L-NOARG). VIII, Esophagus, Potassium, Nitric Oxide (NO), Nonadrenergic-Noncholinergic (NANC), L-N°-nitro-arginine (L-NOARG). X
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
oz Bu çalışmanın amacı, karbakol ile kastırılmış izole kurbağa üst segment özofagus dairevi kas şeritlerinde potasyum iyonu ile gözlemlenen gevşemelerin, temel mekanizmasını aydınlatmaya yöneliktir. Potasyum gevşemelerinin düz kaslarda hasıl ettiği gevşemenin Na+-K+ ATP-az enziminin aktive edilmesi veya inhibitor sinirlerin tembih edilmesi sonucu olabileceği ileri sürülmüştür. Daha önce yaptığımız bir çalışmada bahis konusu dokuda potasyum ile oluşturulan gevşemelerinin Na+-K+ ATP-az inhibitörü olan ouabain ile anlamlı bir değişikliğe maruz kalmadığını saptamıştık, ikinci olasılık olan inhibitor sinirlerin tembihinin kurbağa özofagus dokusunun potasyumla hasıl gevşeme olgusuna aracılık edip etmediğini belirlemek amacı ile, NO' nun mediyatör veya ikincil ulak rolünü oynayabileceği düşünülen nonadrenerjik-nonkolinerjik inhibitor sinirlerin, bu fenomendeki muhtemel katkısını araştırmaya yöneldik. Bu amaçla NO sentaz inhibitörü olan L-N°-nitro-arginin (L-NOARG) bu enzimin substratı olan L-arginin (L-ARG), D- enantiomeri olan D-Arginin (D-ARG) muhtelif konsantrasyonlarda tek başlarına uygulamalarının ve ilaveten L-NOARG+L-ARG ve L-NOARG+D- ARG kombinasyonlarının tatbiklerinin karbakol ile önceden kastırılmış özofagus dokusunun potasyum gevşemelerine olması muhtemel etkilerini inceledik. Ayrıca adrenerjik sistem ile ilgili olarak propranolol, prazosin ve f entolamin' in aynı fenomen üzerine etkilerini de değerlendirdik. İlaveten lidokain, VİP reseptör antagonist!, N tipi kalsiyum kanallarının blokörü olan w-konotoksin potasyum gevşemeleri üzerine olan etkileri de araştırıldı. Ön kastırıcı cisim olarak karbakol yerine serotonin uygulamak suretiyle aktif tonus oluşturulmuş şeritlerde atropinin de bu olgu üzerine olan muhtemel tesirleri değerlendirildi. L-NOARG potasyum gevşemelerini azalttı, ortadan kaldırdı veya gevşemeleri tersine çevirdi; diğer bir deyişle gevşeme kasılmaya dönüştü. L-ARG, L-NOARG' nin bu etkilerini azalttı veya önledi. D- ARG ise etkisiz bulundu. Propranolol, prazosin ve VIIfentolamin gevşemeleri etkilemedi. Lidokain ve VİP antagonistinin de gevşemeler üzerinde anlamlı bir etkisinin olduğu saptanamadı. W- konotoksin gevşemeleri azaltıcı istikamette bir tesire neden oldu. Atropinin anlamlı bir etkisinin olduğu gözlemlenemedi. Bulgular, potasyum ile oluşan gevşemelerin NO 'nun nörotransmiter veya ikincil ulak olarak görev yaptığı düşünülen NANK inhibitor sinirlerin söz konusu katyon ile uyarılması sonucu gelişebileceğini telkin etmektedir. Sempatik sinirlerin olaya katkısı muhtemel değildir. Olayın sinirsel aktivitenin katkısı ile oluştuğunu telkin eden diğer bir indirekt delil w-konotoksinin gevşemeleri azaltmasıdır. VİP-erjik sistem olaya iştirakini telkin eden delil elde edilememiştir. Atropin deneylerinin sonuçları gevşeme olgusunda kolinerjik (muskarinik) sistemin bir katkısının olmadığını telkin etmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The present study was planned in order to elucidate the underlaying mechanism for K+ induced relaxations observed in the carbachol precontracted strips of frog oesophageal upper segments. Two main hypotheses have been put forward to explain such relaxations. 1) The activation of Na+-K+ ATP-ase i.e. Na pump, 11) The stimulation of nonadrenergic-noncholinergic inhibitory nerves. It has been previously shown by us that relaxations induced by potassium was not significantly affected by ouabain, an inhibitor of Na+-K+ ATP-ase. We therefore decided to make attempts for understanding whether the nonadrenergic-noncholinergic inhibitory nerves in which NO may be a neurotransmitter or act as a second messenger play an important role on the formation of potassium relaxations. For this purpose, L-N°-nitro-arginine (L-NOARG) an inhibitor of NO synthase, L-arginine (L-ARG) a substrate of this enzyme, and its D-enantiomer D-arginine (D-ARG) were studied separately and in combination on the potassium induced relaxations by applying their various concentrations in the medium bathing carbachol precontracted strips of frog oesophagus. In addition, propranolol, prazosine, and phentolamine as adrenergic receptor blocking agents of various type were evaluated. Lidocaine, w-conotoxin that is a blocking agent of N type calcium channels, and an antagonist of VIP receptors were also used. In a separate group of experiments where the strips were precontracted with serotonin instead of carbachol, atropine were tried to evaluate a possible contribution of muscarinic system. In the presence of L-NOARG, potassium relaxations diminished, abolished and/or reversed i.e. relaxation became contraction. The effects of L-NOARG were prevented by L-ARG, but not by D-ARG. Propranolol, prazosine and phentolamine were found to be ineffective. Likewise, lidocaine and an antagonist of VIP receptors had no significant effect.W-conotoxin partially reduced the relaxant responses. Relaxations were not affected by atropine. IXIn conclusion, our results suggest that potassium induced relaxations of this tissue are mediated by NO or NO like substance which is released from nonadrenergic-noncholinergic inhibitory nerves or from cells of adjacent tissues.