Zebrabalığı' nın (Brachydanio Rerio) embryolojik gelişimi üzerine kadmiyum klorür ve çinko klorür gibi çevre kirleticilerinin etkileri
The effects of environmental pollutants such as cadmium chloride and zinc chloride, on the embryological development of the Zebrafish
- Tez No: 40366
 - Danışmanlar: PROF.DR. TUNCAY ÖZGÜNEN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Fizyoloji, Physiology
 - Anahtar Kelimeler: Brachydanio rerio, Embryo-larva, Toksisite, Çinko, Kadmiyum. vı, Brachydanio rerio, Embryo-larval, Toxisity, Zinc, Cadmium. vn
 - Yıl: 1996
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Çukurova Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 54
Özet
oz Bu çalışmada Zebrabalığı'nın blastula safhasındaki embryoları statik yenileme işlemi kullanılarak çinko klorür ve kadmiyum klorürün değişik konsantrasyonlarıyla 15 gün süreyle temas ettirilmiştir. Her iki maddenin çok yüksek konsantrasyonlarda gastrulasyonu inhibe ettiği, düşük konsantrasyonlarda ise; ödem, vertebra defekti ve hemoraji gibi anomaliler oluşturduğu gözlenmiştir. LC5Ü değeri (probit analizi kullanılarak) çinko klorür için 1.36 mg/L, kadmiyum klorür için 0.36 mg/L olarak hesaplanmıştır. Çinko klorürün kadmiyum klorürden yaklaşık iki üç kat daha yüksek konsantrasyonlarda benzer etkiler göstermesi, çinko klorürün kadmiyum klorüre göre daha az toksik olduğunu düşündürmektedir. Ancak koryondan çıkış yönünden tamamen farklı bir durum olduğu (çinko klorürün koryondan çıkış zamanı üzerine kadmiyum klorüre göre daha etkili olduğu) gözlenmiştir. Genel olarak kadmiyumun tüm canlılarda muhtemel toksik ve karsinojenik etkilerinin çinko tarafından azaltıldığı bilinmektedir. Ancak çalışmamızda kadmiyum klorürün 0.5 mg/L konsantrasyonunda görülen toksik etkilerinin, değişik konsantrasyonlarda çinko klorürün kadmiyum klorürle beraber kullanılmasına rağmen değişmediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Effects of Environmental Pollutants Such as Cadmium Chloride and Zinc Chloride, on the Embryological Development of the Zcbrafish In this study, Zebrafish embryos in the blastula stage were exposed to various concentrations of zinc chloride and cadmium chloride for 15 days, by applying static renewal procedure. It was observed that both of the chemicals inhibited gastrulation in very high concentrations, and led to edema, vertebra defects and hemorrhage in low concentrations. The LC50 values were determined to be (by using the probit analysis) 1.36 mg/L for zinc chloride, and 0.36 mg/L for cadmium chloride. Zinc chloride in nearly two or three fold higher concentrations than those of cadmium chloride caused similar effects, and this finding led to the conclusion that zinc chloride is less toxic when compared with cadmium chloride. However, zinc chloride was found to be more effective on the hatching time. In general, zinc is known to decrease the probable toxic and carcinogenic effects of cadmium in all species. However, when various concentrations of zinc chloride were applied together with 0.5 mg/L of cadmium chloride, the toxic effects of cadmium chloride in this concentration were observed not to change in the present study.