Investigation of the role of proteoglycan PRG4A in brain regeneration and BIRC6 in idiopathic infertility using zebrafish models
Proteoglikan PRG4A'nın beyin hasarında ve BIRC6'nın idiopatik infertilitedeki rolünün zebrabalığı modeli kullanılarak araştırılması
- Tez No: 891876
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE GÜNEŞ ÖZHAN, DOÇ. DR. EVİN İŞCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Genetik, Biology, Genetics
- Anahtar Kelimeler: zebrabalığı, CRISPR, travmatik beyin hasarı, infertilite, birc6, zebrafish, CRISPR, traumatic brain injury, infertility, birc6
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Uluslararası Biyotıp ve Genom Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji-Genetik ve Biyoteknoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Travmatik Beyin Hasarı (TBI), dünya genelinde her yıl milyonlarca kişiyi etkileyen ve bilişsel, fiziksel ve duygusal bozukluklar gibi ciddi sonuçlara yol açan küresel bir sağlık sorunudur. Laboratuvarımız tarafından daha önce yayımlanmış ve transkriptomik analiz verilerini içeren bir makalede, daha önce kıkırdak arasında bir kayganlaştırıcı olarak tanımlanan zebrabalığı prg4a (proteoglikan 4a) geninin hasarlı zebrabalığı telensefalonunda da ifade edildiği gösterilmiştir. Bu nedenle, prg4a'nın zebrabalığı beyin rejenerasyonuna yardımcı olan genlerden biri olabileceği hipotezini oluşturduk. Bu hipotez doğrultusunda, prg4a'yı farklı açılardan ele aldık; prg4a'nın zebrabalığı telensefalonunda ekspresyon modelini kontrol ettik, travmatik ve demiyelinizan hasarlara karşı prg4a ve paraloğu prg4b genlerini inceledik. Sonuç olarak, prg4a'nın sadece kıkırdaktaki sınırlı bir işlevi olmadığını, aynı zamanda merkezi sinir sistemi rejenerasyonu için de önemli olabileceğini gözlemledik. Çalışmanın ikinci bölümünde, iş birliği yaptığımız bir laboratuvar tarafından bizle paylaşılan, bilinen bir mutasyon ile hasta verisini taklit etmek için yine zebrabalığı kullandık. Ön veriler, insan BIRC6 (Baculoviral IAP (Inhibitor of Apoptosis) Repeat Containing 6) genindeki spesifik bir mutasyonun prematür yumurtalık yetmezliğine (POI) neden olduğunu önermektedir. Başarılı hamilelik gerçekleştirememe durumu olan infertilite, dünya genelinde artan bir sorun olup, maruz kalınan kimyasallar veya genetik nedenlerle ortaya çıkabilmektedir. Hasta verisini taklit etmek amacıyla, zebrabalığı birc6 geni için CRISPR (Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats) tekniği ile mutant bir hat ürettik (birc6del12). Apoptoz inhibitörü birc6 geninin infertilite, embriyo sağ kalımı ve embriyo kalitesinde rol oynadığını gösterdik.
Özet (Çeviri)
Traumatic Brain Injury (TBI) is a global health concern affecting millions each year with serious consequences such as; cognitive, physical, and emotional impairments. A previously published paper by our lab with transcriptomics analysis data, showing zebrafish prg4a (proteoglycan 4a) gene, a gene previously defined as a lubricant in-between cartilage might have a potential role in zebrafish brain regeneration. With this hypothesis in mind, we have approached prg4a in different angles; checking its expression pattern on zebrafish brain (telencephalon), examining the prg4a and its paralog prg4b upon traumatic and demyelinating damages. As a result, we have observed that prg4a is not only a protein with limited function in cartilage, but it can be important for central nervous system (CNS) regeneration. As second part of this study, we again used zebrafish to mimic a patient data with a known mutation shared with us by our collaborator. Preliminary data suggests that a specific mutation in human BIRC6 (Baculoviral IAP (Inhibitor of Apoptosis) Repeat Containing 6) gene, causes premature ovarian insufficiency (POI). Infertility being a medical condition of not being able to conceive is an increasing problem around the world, considering it may be caused by chemicals exposed or genetics. We have generated a mutant line for zebrafish birc6 gene (birc6del12) with CRISPR (Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats). Revealing that apoptosis inhibitor birc6 gene in fact plays a role in infertility, embryo survival and embryo quality.