Conformational studies on poly (dimethylsiloxane) and poly (p-tert-butylstyrene) chains
  1. Tez No: 4041
  2. Yazar: NAWASH AL-GHEZAWİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜHAL KÜÇÜKYAVUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Poli(dimetilsiloksan), Bipol Moment, İntrinsik Viskozite, Bozulmamış zincir boyutları, Karakteristik oran, Konformasyon dönüşümü, Poly(dimethylsiloxane), Dipole moment, Characteristic ratio, Unperturbed Chain Dimension, Conformational Transition. iii
  7. Yıl: 1988
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZET POLİ(DİMETİLSİLOKSAN) VE POLİ(P-TERT-BÜTÎLSTİREN) ZİNCİRLERİNİN KONFORMASYONLARININ İNCELENMESİ AL-GHEZAWI, Nawash Yüksek Lisans Tezi, Kimya Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Zühal Küçükyavuz Kasım 1988, 82 sayfa Poli(dimetilsiloksan) (PDMS) zincirlerinin elektrik dipol momentleri seyreltik toluen ve karbon tetraklorür çözeltilerinde ve 10-60°C sıcaklık aralığında ölçüldü. Dipol momentin ortalama karesi Guggenheim-Smith metodu kullanılarak hesaplandı. Dipol moment oranı, rotasyonal izomer durumları teorisinden hesaplanandan daha büyük bulundu. Bu sonuç çözücünün özel etkisi ile açıklanabilir. Poli(p-tert-butilstiren) (PTBS) zincirlerinin konformasyon özellikleri teta çözücü olan 1-nitropropan ve 2-oktanolde ve iyi çözücü olan toluende, viskozite ölçme metodu ile incelendi. Bozulmamış boyutların tayininden bulunan sonuçlar PTBS zincirlerinin, yan grubun sterik etkisinden dolayı, polist irenden daha genişlemiş bir zincir olduğunu gösterdi. ivPTBS zincirlerinin, toluen çözücüsünde 30-40°C sıcaklıklarda bir konformasyon dönüşümüne uğradığı gözlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CONFORMATIONAL STUDIES ON POLY(DIMETHYLSILOXANE) AND POLY(P-TERT-BUTYLSTYRENE) CHAINS AL-GHEZAWI, Nawash M.Sc. in Chemistry Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Zühal Küçükyavuz November 1988, 82 pages The electric dipole moments of poly(dimethylsiloxane) chains (PDMS) were determined in dilute toluene and carbon tetrachloride solutions at a number of temperatures in the range 10-60°C. The mean-square dipole moments were calculated by using Guggenheim-Smith method. The dipole moment ratio was found to be larger than that calculated by using rotation isomeric states theory which can be explained by the specific solvent effect. The conformational properties of poly(p-tert-butylstyrene chains (PTBS) were investigated by viscometric method in theta solvents, 1-nitropropane, 2-octanol and in good solvent toluene. The unperturbed dimension results showed poly(p-tert-butylstyrene) to be more extended chain than polystyrene due to the steric effect of the side group.A conformational transition has been observed at 30-40°c for poly(p-tert-butylstyrene) chains in toluene.