A model for evaluating the absorptive capacity of architectural design teams
Mimari tasarım ekiplerinin massetme kapasitelerini değerlendirmek için bir model
  1. Tez No: 405213
  2. Yazar: EVREN ÜLKERYILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR KALE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Massetme kapasitesi, mimari tasarım ekipleri, sosyal bütünleştirme, güç ilişkileri ve bilgi arama stratejisi, Absorptive capacity, architectural design team, social integration, power relationships and knowledge search
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Mimarlık, Mühendislik ve Yapım endüstrisinde faaliyet gösteren sosyal aktörleri bekleyen birincil görev paydaşlarına değer sunmak olmuştur. Bu çalışma, bu birincil görevi mimari tasarım ekipleri bağlamında incelemektedir. Çalışmada, massetme kapasitesi kavramı ile değer kuramı ve eylem tabanlı kuram üzerine inşaa edilen kavramsal çerçeve geliştirilmektedir. Bu bağlamda oluşturlan kavramsal çerçeve mimari tasarım ekiplerinin massetme kapasitelerin, projenin çıktıları üzerine anlamlı bir etkisi olduğunu ortaya koymaktadır. Nitekim mimari tasarım ekiplerinin bilgi araştırma süreçleri, sosyal bütünleştirme süreçleri ve güç ilişkilerinin massetme kapasitesi üzerine de anlamlı bir etkisi olduğu önerilmektedir. Çalışmanın önermeleri 121 mimara uygulanan bir anket çalışması ile ampirik olarak incelenmektedir. Çoklu regresyon analizi sonuçlarına dayalı araştırma bulguları, araştırma önermelerini kısmí olarak desteklemektedir. Araştırma bulguları mimari tasarım ekiplerinin, bilgi emilim kapasitesinin dört boyutundan üçünün projenin değer çıktıları üzerine anlamlı etkisi olduğunu göstermektedir. Araştırma bulguları ayrıca sosyal bütünleştirme süreçlerinin (ilişkisel, yapısal ve bilişsel boyutlar), güç ilişkilerinin (yenilikçi tasarımı destelemek, kaynak sağlama ve proje ekibinin özerliği) ve bilgi arama süreçlerinin (arama derinliği ve genişliği) bilgi massetme kapasitesinin dört boyutu üzerine değişen düzeylerde etkilerinin olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The primary challenge facing social actors (i.e., individuals, groups and firms) operating in the Architectural Construction and Engineering (AEC) industry has been delivering value to their stakeholders. The research presented herein addresses this primary challenge in the context of the architectural design teams. It develops a conceptual framework that builds on the concept of absorptive capacity, value theory and activity based theory. The conceptual framework proposes that the absorptive capacity of architectural design teams has significant influence on project outcomes. It also proposes that power relationships, knowledge search mechanisms and social integration mechanisms and of architectural design teams significantly influence their absorptive capacity. These research propositions were empirically tested by a survey of 121 architects operating in Turkey. Research findings based on multiple regression analysis provided mixed support to the research propositions. Research findings suggest that three out of four dimensions of absorptive capacity (i.e., acquisition, transformation and exploitation) have significant impact on project value outcomes but not assimilation. Research findings also suggest that power relationships (i.e., support for innovative/novel design, resource supply and team autonomy), social integration mechanisms (i.e., relationship, structural and cognitive dimensions) and knowledge search mechanisms (i.e., search breadth and depth) have varying degrees of influence on the four dimensions of absorptive capacity.