İzmir, Manisa, Muğla ve Denizli illerinde Cryphonectria parasitica populasyonlarının vejetatif uyum grupları ve mating tipler yönünden karakterizasyonu
Characterisation of the populations of Cryphonectria parasitica in Izmir, Manisa, Mugla and Denizli provinces in terms of vegetative compatibility groups and mating types
- Tez No: 405355
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER ERİNCİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kestane kanseri, Cryphonectria parasitica, vejetatif uyum grupları ve mating tipler
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmanın amacı; İzmir, Denizli, Muğla ve Manisa illerinde Kestane Kanseri etmeni Cryphonectria parasitica populasyonlarının vejetatif uyum (vc) grupları ve mating tipler yönünden karakterize edilmesidir. Bu çalışmada ilk olarak adı anılan illerin önemli kestane üreticisi 19 köyünden, kanserli ağaçlardan doku örnekleri alınarak C. parasitica izolatları elde edilmiştir. Elde edilen 268 adet izolatın tümünün vejetatif uyum grupları Avrupa tester izolatları ile eşleştirmek suretiyle belirlenmiştir. Farklı örnekleme lokasyonlarından temsili olarak seçilen 55 izolatında mating tipleri spesifik primerler kullanılarak multiplex-PCR ile saptanmıştır. Çalışma sonucunda İzmir ilinde C. parasitica'nın EU-1 (% 31,6), EU-12 (% 50,4) ve EU-2 (% 18) olmak üzere üç vc grubu bulunurken Manisa ve Denizlide EU-1 ve EU-12 vc gruplarının varlığı saptanmıştır. Üç ilde de hem MAT-1 hem de MAT-2 izolatları elde edilmiştir. Çalışmadan elde edilen sonuçlar, C. parasitica nın vc çeşitliliğinin bölgede düşük olduğunu göstermektedir. Böyle bir populasyon yapısı, hipovirülent ırklarla sağlanan biyolojik mücadele için oldukça uygundur. Ancak her iki eşleşme tipinin bölgede varolması nedeniyle C. parasitica 'nın eşeyli üreyebilme olasılığı vardır. Böyle bir durum bölge için yeni vc grupların ortaya çıkarak vc çeşitliliğinin artması riskini yaratmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study, characterization of the population of Cryphonectria parasitica in the provinces of Izmir, Muğla, Denizli and Manisa in terms of vegetative compatibility (vc) groups and mating types. In this study, firstly bark tissue samples taken from blighted trees from 19 important chestnut producer villages of these provinces in order to obtain C. parasitica isolates. In total, 268 isolates were paired with European tester isolates to determine their vegetative compatibility group. Selected as representative of each sampling locations, 55 isolates were subjected to mating types determination by multiplex-PCR using specific primers. According to results, three vc groups, EU-1 (% 31,6), EU-12 (% 50,4) and EU-2 (% 18), were found in İzmir Province. In Manisa and Denizli Provinces, EU-1 and EU-12 are two vc groups were detected. Both mating types, MAT-1 and MAT-2, were found in all three provinces. The results of this study indicated that the vc diversity of C. parasitica is low in the region. This may provide ideal conditions for hypovirulent related biological control of chestnut blight. However presence of both mating types in the region creates high possibility for occurence of sexual reproduction. In this case, there would be high risk for increase in vc diversity emergence of the new vc groups as a results of sexual recombination of different vc alleles.