Boyar madde soğurumu için çapraz bağlı terpolimer sentezi ve karakterizasyonu
Crosslinked terpolymer synthesis and characterization for dye adsorption
- Tez No: 405354
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER BARIŞ ÜZÜM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Terpolimer, akrilamid, (3-akrilamidopropil)trimetil amonyum klorür, sodyum akrilat, etilenglikoldimetakrilat, adsorpsiyon, kalkon karboksilik asit, nil mavisi, Terpolymer, acrylamide, (3-acrylamidopropyl)trimethyl ammonium chloride, sodium acrylate, ethyleneglycoldimethacrylate, adsorption, calconcarboxylic acid, nile blue
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmada, çapraz bağlı polimer üretiminde yaygın kullanılan akrilamid ile yeni polimerik taşıyıcı/soğurucu pH duyarlı terpolimerlerin üretimi amaçlanmıştır. pH duyarlı terpolimerler, yardımcı monomer olarak (3-akrilamidopropil)trimetil amonyum klorür ve sodyum akrilat, çapraz bağlayıcı olarak etilenglikoldimetakrilat kullanılaraksulu çözeltide serbest radikal polimerleşmesi ile hazırlanmıştır. Hazırlanan kimyasal çapraz bağlı pH duyarlı terpolimerlerin yapısal karakterizasyonu Fourier Transform Infrared Spektroskopisi (FT-IR) kullanılarak belirlenmeye çalışılmıştır. Hidrojellerin yüzey gözenekliliğini belirlemek için Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) mikrografları alınmıştır. Çapraz bağlı terpolimerlerin şişme özelliklerini araştırmak amacıyla 25oC'da pH 3,0; 7,0 ve 11,0 dinamik şişme testleri uygulanmıştır. Elde edilen veriler yardımıyla şişme kinetiği ve difüzyon mekanizması ile ilgili parametreler hesaplanmıştır. Çapraz bağlı pH duyarlı terpolimerlerin yüksek oranda şişme kapasitesine sahip oldukları belirlenmiştir. Terpolimerlerin soğurum özelliklerinin araştırılması amacıyla model molekül olarak anyonik boyarmadde olarak kalkon karboksilik asit ve katyonik boyarmadde olarak nil mavisi seçilmiştir. Çapraz bağlı terpolimerlerin nil mavisi ve kalkon karboksilik asiti sulu çözeltilerden yüksek oranda soğurdukları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed that produce a new polymeric carrier/sorbent pH-sensitive terpolymer by using acrylamide which is commonly used to produce crosslinked polymer. pH-sensitive terpolymers were prepared by free radical polymerization in aqueous solution using (3-acrylamidopropyl)trimethyl ammonium chloride and sodium acrylate as comonomer, ethyleneglycoldimethacrylate as crosslinker. Structural characterization of prepared chemically crosslinked pH-sensitive terpolymers were tried to determine by using Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FT-IR). Scanning Electron Microscopy (SEM) micrographs were taken for determination of surface porosity of hydrogels. Dynamic swelling tests were applied at 25oC pH 3,0; 7,0 and 11,0 for the purpose of investigation of swelling properties of crosslinked terpolymers. According to obtained data, parameters concerning swelling kinetics and diffusion mechanism were calculated. It was determined that crosslinked pH-sensitve terpolymers have high swelling capacity in water. An anionic dye such as calconcarboxylic acid and cationic dye such as nile blue were selected as model molecule to investigate of adsorption properties of terpolymer. It was determineted that crosslinked terpolymers adsorbed dye of nile blue and calconcarboxylic acid from aqueous solutions in high level.