Ege Bölgesinde bulunan bazı alabalık işletmelerinin teknik ve ekonomik yönden incelenmesi
The study of technical and economic aspects of some trout farms in Aegean.
- Tez No: 307476
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ CANYURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Ege Bölgesi, Alabalık İşletmeleri, Ekonomi, Turkey, Aegean, Trout Farms, Economy
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmada, Ege Bölgesindeki sayıları hızla artan bazı alabalık çiftlikleri incelenmiştir. Büyük ölçüde İzmir, Manisa, Uşak, Aydın, Denizli ve Muğla illerinde yer alan alabalık çiftliklerinin teknik ve ekonomik yönleri araştırılmış ve yorumlanmıştır. Ayrıca işletmelerin verimliliğine etki eden koşullar belirlenmiş, üretici sorunları tespit edilmeye çalışılmıştır.Çalışmada işletmeci ve çalışanlarına anket çalışması yapılmıştır. Anket çalışması yapılan alabalık işletmeleri porsiyonluk üretim yapan ağ kafes işletmesi ve karasal işletme olarak belirlenmiştir. Araştırmada işletmecilere, işletmenin genel özellikleri, üretim ve teknik durumu ve ekonomik aktivitelerini belirleyici soruların yanında işletmelerin verimlilik ve sorunlarını da ortaya koyucu nitelikte sorular yöneltilmiştir. Elde edilen cevaplar araştırmanın bulgularını oluşturmuştur.Sonuç olarak üretim ile ilgili sorunların başında yem maliyetinin yüksekliği gelmektedir. Yem masrafları toplam işletme masraflarının %71'ini oluşturduğu tespit edilmiştir. İşletme masrafları içersinde yem maliyetini sırasıyla; işçilik giderleri, yavru balık alımları, ilaç giderleri, sabit harcamalar, kiralar, bakım ve onarım harcamaları takip etmektedir. İkinci olarak pazarlama ile ilgili fiyat dalgalanmaları özellikle küçük ve orta kapasiteli işletmeler için büyük sorun olarak karşılarına çıkmaktadır. Son olarak su ürünlerinde etkin bir örgütlenme olmadığı görülmüş ve böyle bir örgütün kurulmasının faydalı sonuçlar doğurup sorunların genelde çözümüne yardımcı olacağı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, rapidly increasing fish farming enterprises in Aegean has been investigated. Data allowing the analysis of the technical and economical aspects of the farms that takes place in İzmir, Manisa, Uşak, Aydın, Denizli and Muğla. Also, the conditions and the problems those affecting the efficiency of the farms are determined.In this study, a questionnaire study has also been realized covering trout farm?s operators and managers in Aegean region. In this survey study, it has been determined that the farms are classified as net cages farm and continental farms. At the research, there were questions which are asked directly to the operators of the farm about the general specialties, production and technical conditions, economic activities and the general problems. The answers were the findings of the project.As a result, the main problem about the production is high input costs of fish feed. Feed costs are %71 of the total farm?s costs. Other expenses are, labor costs, fry fishes costs, pharmaceutical expenses, fixed expenses, rent prices, repair and maintenance costs, respectively. Secondly, price fluctuation about marketing affects the small and medium sized farms. At last it has been realized that, it is necessary to create policy regarding fish production and effective organization in order to solve these problems.