Yerel yönetimler ve kentsel dönüşüm: Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi örneği
Local administrations and urban transformation: Diyarbakır the example of Metropolitan Municipality
  1. Tez No: 405424
  2. Yazar: ABDURRAİF DİNAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YÜCEL ERTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel Dönüşüm, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Kentsel Yapılanma Süreci, Türkiye'de Kentsel Dönüşüm, Dünya'da Kentsel Dönüşüm, Urban Transformation, Diyarbakir Metropolitan Municipality, Urban Transformation in Turkey, Urban Transformation in The World, Urban Restructuring Process
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Kentlerin gelişmeye başlaması ve bu gelişimde insan gücüne olan ihtiyacın artmasıyla birlikte insanlar kırsal alanlardan kentlere göç etmeye başlamışlardır. Bu göç süreci ilk zamanlar kentlerin insan ihtiyacını karşılaması yönüyle olumlu karşılansa da gerek kentlerde ulaşılabilen imkânlar, gerekse kentlerdeki yaşamın cazibesi insanların akın akın bu alanlara gelmesine neden olmuştur. Zaman içinde artan nüfus hareketi ise ihtiyacın ve arzın üstüne çıkmıştır. Kentlere gelen bireylerin yaşadıkları sorunların başında ise barınma sorunu gelmektedir. Bu sorunun ortaya çıkması ve gelişmesi ile kentsel dönüşüm kavramı da gündeme gelmiştir. Nitekim kentlerin aşırı nüfuslanması nedeniyle kent dokusu içinde yetersiz kalan barınma imkânlarının kentlerin etrafında plansız yapılanmalarla giderilmesi sonucunda meydana gelen çarpık kentleşmelerin düzenlenmesi amacıyla ortaya çıkan bir kavramdır. Gecekondulaşma şeklinde ortaya çıkan ilk çarpık yapılanmalar, tek tek yapılardan zamanla mahallelere ve hatta semtlere kadar ilerlemişlerdir. Bu denli sayıları artan yapılar, sayılarıyla doğru orantılı olarak meydana getirdikleri sorunların da artmasına neden olmuşlardır. Bu sorunların başlıcaları gerek alt yapı eksikliklerinden kaynaklı sağlık sorunları, gerek hizmetlerin yeterince götürülememesinden kaynaklı eksiklikler ve gerekse kentin dokusunda oluşturulan bozulmalardır. Kentlere yapılan göçler engellenemeyince zamanla sorunların çözümü için farklı yollar denenmesi hususu gündeme gelmiş ve kentsel dönüşüm uygulamalarının önem seviyesi artmıştır. Kentsel dönüşüm kavramı kentlerin dokularıyla ilgili olsa da esasında kentlerde barınan insanların doğrudan etkilendiği bir uygulama çeşididir. Bu nedenle kentsel dönüşümün odak noktasında insan vardır. Ancak yapılan dönüşüm faaliyetleri gözlemlendiğinde maalesef insan faktörünün pek de göz önüne alınmadığı görülmektedir. Bunun yanı sıra dönüşüm faaliyetleri salt yapılaşma olarak algılanmakta ve kavramın özünden uzaklaştırılmaktadır. Özellikle kentsel dönüşüm adı altında lüks yapıların meydana getirilmesi dönüşüm esnasında malları kamulaştırılan bireylerin tekrar aynı yerde mülk edinmesini zorlaştırmakta ve mağdur olmalarına neden olmaktadır. Ayrıca halkın dönüşüm konusunda bilinçlendirilmemesi ve kentsel dönüşüm konusundaki yasal karmaşıklıklar da uygulamaların tam anlamıyla yapılmasını ve istenen verimin alınmasını engellemektedir.
Özet (Çeviri)
People start with the development of cities and the increased need for man power development have begun to migrate to cities from rural areas. This migration process for the first time, the city can be reached in the citys hould also wel comed the possible opportunities direction to meet the human needs, people flock to the charm of life in both cities has led to come to this area. The needs of the growing population movement and the supply has increased over time. At the beginning of the problems faced by individuals from the city comes to housing problems. This concept of urban renewal and development with the emergence of the problem has come up. Indeed towns around the city because of in adequate housing facilities in urban tissue over population as a result of the elimination of unplanned embodiments is an emerging concept in order to regulate the unplanned urbanization occurred. Squatters emerged as the first unplanned structures are advanced to the individual nature of the neighborhood once and even neighborhood. With such increasing number of structures, the problems they bring about their numbers areal socaused an increase in direct proportion. This problem of the lack of sufficiently taken major infrastructure requirements should be borne health problems originating from lack of service and lack of corruption are both created in the urban fabric. Migration tothecities, testing different ways to solve the problem over time have come to the agenda issues of increased importance and level of urban renewal application. Although the concept of urban renewal is in fact a variety of applications that directly affected the people sheltering in the city on the city of tissues. Therefore, there are people in the focus of urban renewal. However, it is observed that unfortunately made the conversion activities observed in many human factor to be taken into consideration. Inaddition to this transformation is perceived as purecon struction activities and is removed from thees sence of the concept. In particular, forming the structure up scale urban transformation under the name make it difficult to acquire property in the same place again expropriated goods during the transformation of individuals and causesto be victims. It also prevents people do not fully conscious about recycling and the application of legal complexities on urban renewal and retrieval of desired yields.