Türkiye'deki banka kredilerinin gelişimi ve tekstil sektöründe bir uygulama
In Turkey process of banking loans and application in the textile industry
- Tez No: 405434
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HİCABİ ERSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tekstil Sektörü, Türkiye Ekonomik Göstergeleri, Granger Nedensellik İlişkisi, Textile Sector, Turkey Economic Indicators, Granger Causality Test
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Finans Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Bankacılık ve Finans Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmada Türk Tekstil sektörünün tarihi, sektörün ekonomiye sağladığı katkılar, finansal kaynakları ve bu kaynakların yüzdelik dağılımları, sektörün kredi kaynakları, bir tekstil şirketinin yapısı ve 2001 kriz öncesi ve sonrasındaki durumu, işletmelerin kredi kullanılırken karşılaşacağı sorunlar bununla birlikte kredileri sektörel yüzdelik dağılımlarına yer verilmiştir. Tekstil sektörünün 2000 ile 2013 yılı kredi verileri araştırılmıştır. Hem bankalar tarafından kullandırılan 2000 ve 2013 kredi verileri hem de faktöring ve finansal kiralama şirketleri tarafından kullandırılan 2000 ve 2013 kredi verileri bu araştırma içerinde yer almaktadır. Ayrıca bu veriler yıl bazlı olarak grafik halinde de gösterilmiş ve kredi verilerinin değişkenliği ile ilgili yol gösterici olmuştur. Bu veriler dışında il bazında kullanılan kredilerin toplam tutarları ve banka şubelerine düşen ortalama kredi toplamlarına da bölgesel olarak yer verilmiştir. Ayrıca Türkiye'nin ekonomik büyümesi ile tekstil sektörü kredilerinin arasında nasıl bir ilişki olduğuna değinilmiştir. Öncelikle Türkiye'nin 2003-2013 yılları arasındaki ekonomik göstergeleri ele alınmış ve bu göstergeler kredilerle değerlendirilmiştir. GYSH- kredi hacmi ilişkisi ve toplam kredilerin GSYH oranını grafiklerle gösterilerek incelenmiştir. Ayrıca tekstil sektörünün yurtdışından sağladığı kredi oranlarına da değinilmiştir. Çalışmada 2003-2012 yılları arasındaki tekstil sektörü kredileri ile GSYH arasındaki ilişki ve yine tekstil sektörü kredileri ile GSYH ve Cari Açık oranı arasındaki ilişki yönün ne yönde olduğu Granger Nedensellik Testi ile belirlenmeye çalışılmış olup tekstil sektörü kredilerinin durağanlık tespiti Dickey-Fuller birim kök testi ile yapılmaya çalışılmıştır. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu, Türkiye Bankalar Birliği,TÜSİAD ve ÇSGB'den önemli ölçüde yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The work features history of Turkish Textile Sector , its contributions to Turkish economy, its financial sources and percentage distribution of these sources , credit sources of the sector , the structure of a textile company , position of this company before and after economic crisis in 2001 , problems that enterprises experience while using credit and finally percentage distribution of credits by sector. Credit data of textile sector in 2000 and 2013 were inspected. The data of credits which were put in use by banks, factoring and leasing companies in 2000 and 2013, were used in this study. Plus, these information were demonstrated with visual charts based on years and they expand on the instability of the credit data. Apart from these data, it points out total amount of credits used in all cities and regional average of credit amount for each bank branches. The work also mention the correlation between Turkey's economical growth and credit volume. Firstly it took Turkey's economic indicators between 2003-2013 and compared them with credits. GPT – credit volume relation and ratio of all credits in GPT were inspected on graphics. Loan rates provided from abroad were mentioned briefly. Granger causality test was in order to deduct the relation between Textile Sector Credits,GPD and Account Deficit and the correlation type between them,Also Dickey-Fuller unit root testing implemented in order to detect stagnant position of textile sector credits. In this work infos and data which TCMB, BRSA, BAT, TUSIAD and TCCSGB provided, were significantly used.