René Guénon'un bilgi teorisi
René Guenon information theory
- Tez No: 405535
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT ÇINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Gelenek, René Guénon, Bilgi, Metafizik, Hakîkat, Doğu Düşüncesi, Batı Düşüncesi, Tradition, René Guénon, information, metaphysics, truth, Eastern thought, Western thought
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Felsefesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmada, yaşadığı dönemde Batı düşüncesinin insanı içine soktuğu çıkmazları eleştiren René Guénon'un bilgiye bakışı ele alınmıştır. Guénon'a göre insanın içine düştüğü çıkmaz, gerçek bilgiden uzaklaşmasının sonucudur. Ona göre, insan bu durumdan, doğruluğundan kuşku duyulmayan metafizik bilgi sayesinde kurtulur. Bu yüzden Batı düşüncesinin yeniden kendisini sorgulaması ve geleneğe yönelmesi gerekmektedir. Araştırmada Guénon'un Batı düşüncesinin bilgiye yaklaşımına eleştirilerinin yanında duyusal alanın dışındaki bilgi kaynaklarının gerekliliğine dair düşünceleri tespit edilerek değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the aspect of knowledge grasped by René Guénon, having criticized the western thought resulted in a dilemma for people in his lifetime, is addressed. According to Guénon, dilemmas experienced by people are due to their estranging themselves from real knowledge. According to René Guénon, one can save himself from this situation by means of metaphysics knowledge which is not suspected to be true. Therefore, western thought is supposed to call itself into question again and turn towards tradition. With this study, Guénon's critical approach to west view of knowledge as well as his ideas regarding the necessity of knowledge sources out of the sensory field is evaluated.