Reuno Guenon'un metafiziği modernite eleştirisi
Reuno Guenon's metaphysics critque of moderni̇ty
- Tez No: 996243
- Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN YILDIZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: René Guénon, Metafizik, Gelenekselcilik, Modernite Eleştirisi, Doğu Metafiziği, René Guénon, Metaphysics, Traditionalism, Criticism of Modernity, Eastern Metaphysics
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, René Guénon'un metafizik anlayışı bağlamında gelenekselcilik ve modern dünya eleştirisini derinlemesine ele almaktadır. Guénon'un düşünceleri, modernitenin neden olduğu manevi, toplumsal ve kültürel krizlerin analizine dayanarak, geleneksel kozmik düzenin ve aşkın hakikatlerin modern yaşamın anlam krizlerine bir çözüm sunduğunu ileri sürmektedir. Modern dünya, Guénon'a göre, insanın varoluşunun derin manevi boyutlarını ihmal ederek, materyalizm ve sekülerizm ekseninde tek boyutlu bir gerçeklik anlayışını hâkim kılmıştır. Bu durum, bireylerin aşkın olanla bağlarını koparmış, hakikate yönelik sezgisel idrakten uzaklaştırmış ve insanın kozmik düzene uyumunu bozmuştur. Guénon, bu kopuşun, bireysel yalnızlık, toplumsal çatışma ve doğal çevrenin tahribi gibi modern dünyanın temel sorunlarının kökeninde yattığını savunmaktadır. Çalışmada, gelenekselcilik anlayışı, insan varoluşunun aşkın düzenle olan bağlantısını yeniden tesis etme çabası olarak ele alınmıştır. Guénon'un metafizik düşüncesi, hakikatin yalnızca maddi dünya sınırlarının ötesinde bulunduğunu, dolayısıyla bireyin ve toplumun kozmik düzenle uyumlu bir yaşam pratiği geliştirmesi gerektiğini vurgulamaktadır. Kadim geleneklerin, bireysel ve kolektif olarak anlam arayışında rehberlik ettiği ileri sürülmüş; özellikle Doğu metafizik sistemlerinin, Batı modernitesinin eksiklerini tamamlayan bir bilgi kaynağı olduğu belirtilmiştir. Guénon'un eleştirisi, modernitenin sadece bir uygarlık krizi değil, aynı zamanda manevi bir kopuş olduğuna işaret etmektedir. Gelenekselci perspektif ise insanın aşkın olanla yeniden bağlantı kurarak hem bireysel hem de toplumsal düzeyde dengeyi ve anlamı yeniden kazanabileceğini öngörmektedir. Bu bağlamda çalışma, Guénon'un metafizik ve gelenekselci yaklaşımının modern dünyadaki krizlere yönelik dönüştürücü gücünü tartışmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study delves into the critique of modernity and traditionalism within the framework of René Guénon's metaphysical understanding. Guénon's ideas, based on an analysis of the spiritual, social, and cultural crises caused by modernity, argue that the traditional cosmic order and transcendent truths offer solutions to the crises of meaning in modern life. According to Guénon, the modern world has established a one-dimensional understanding of reality, rooted in materialism and secularism, neglecting the profound spiritual aspects of human existence. This shift has severed individuals' connections to the transcendent, distanced them from intuitive comprehension of truth, and disrupted humanity's harmony with the cosmic order. Guénon contends that this disconnection underpins the fundamental issues of the modern world, such as individual isolation, social conflict, and environmental degradation. The study examines the concept of traditionalism as an effort to restore the connection between human existence and the transcendent order. Guénon's metaphysical thought emphasizes that truth exists beyond the boundaries of the material world, necessitating that individuals and societies cultivate a way of life in harmony with the cosmic order. It is argued that ancient traditions serve as guiding principles for both individual and collective quests for meaning, with particular emphasis on Eastern metaphysical systems as sources of knowledge that address the deficiencies of Western modernity. Guénon's critique identifies modernity as not merely a crisis of civilization but also a spiritual rupture. The traditionalist perspective, on the other hand, proposes that reconnecting with the transcendent can enable individuals and societies to reclaim balance and meaning. In this context, the study discusses the transformative power of Guénon's metaphysical and traditionalist approach in addressing the crises of the modern world.