Anselm Kiefer; sanatının anlam ve biçimlendirme kaynakları
Anselm Kiefer; form and content's resources of his art
- Tez No: 405762
- Danışmanlar: DOÇ. SEYYİT BOZDOĞAN, DOÇ. DR. BURCU PELVANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Kuzey Mitleri, Kabala, Simya, Kurşun, Çağdaş Sanat, Nordic Myths, Kabballah, Alchemy, Lead, Contemporary Art
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Işık Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu tezin temel amacı, günümüz sanatının önemli isimlerden biri olan Anselm Kiefer'in sanatının çözümlenmesi, kullandığı özel tema ve materyallerinin anlamlarının ortaya koyulmasıdır. Yapıtlarda rastlanan temaların, sanatçının kimliği ve özel yaşamı ile ilgisi, kullandığı çok çeşitli materyallerin uygulanma biçimleri ve yapıtların resimsel çözümlemeleri de bu anlamda araştırmaya dahil edilmiştir. Bu anlamda sanatçının yaşamının ilk yıllarından itibaren kendisini etkileyerek sanatını şekillendiren kavramlar, anılar ve imgeler, yapıtların görselleri ve çözümlemeleri ile beraber ilk bölümde ele alınmış, ikinci bölümde sanatçının olgunluk dönemine kadar sanatının gelişim süreci ve kendisini etkileyen temalar üzerinde durulmuş ve araştırma sanatçının olgunluk dönemiyle beraber, günümüzde ilgilendiği temalar, gerçekleştirdiği çalışmalar ve çalışma alanları incelenerek sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main idea of the thesis is to introduce Anselm Kiefer who is one of the most important name of contemporary art world and to analyse his art's exclusive themes and materials. To explain clearly the origins of the themes, some important memories of Kiefer and some historical knowledge about his identity has been added to the research. His way of using different materials, images, symbols while expressing these themes has also been a title in the thesis. First part of the research has the early works of the artist which has inspirations from his childhood and war time memories of his country. And it continues with Kiefer's maturity works. At the second chapter historical themes and nordic myths has been defined with the images of related works. The third also the last chapter of the thesis focuses on his contemporary works and mistic themes on them. It concludes by analyzing his way of using materials on these works and his work spaces where works on them.