Türkiye'deki kıdem tazminatı uygulamalarının hukuki sonuçları ve dengeleyici politikalar
The results and legal balancing policies of severance pay applications in Turkey
- Tez No: 405794
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Law, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Süreli Fesih, İş Sözleşmesi, İhbar Tazminatı, İhbar Öneli, Kıdem Tazminatı, Fon, Notice of Termination, Labour Contract, Notice Compensation, Notice Period, Severance Pay, Fund
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Türk çalışma hayatına 1936 yılında giren kıdem tazminatı mevhumu, bugün dahi bir sorun olarak güncelliğini korumaktadır. 2003 yılında çıkan şu anki 4857 Sayılı İş Kanunu bu konuda eski kanuna göre değişiklik yapmamış, 1475 Sayılı Eski İş Kanunu'nun 14. Maddesini yürürlükte tutmuştur. Fakat adı geçen maddeyle ilgili bir şerh konulup bu şerhte, ileri tarihlerde Kıdem Tazminatı Fon'u kurulması ve bu fonun işletilmesi öngörülüyor. Fon kurulmasının sebebi iş kanunlarına tabi çalışanların ve kapsam dışında olanların fon sayesinde kıdem tazminatı haklarını devlet denetiminde alabilmesidir. İşçi ve işveren kesimi bu konuda görüş ayrılığındadır. Dünya'da klasik sistem ve fon sistemini uygulayan farklı ülkeler arasında çok önemli farklılıklar vardır. Bir karşılaştırma yapmak pek te sağlıklı değildir. Dolayısıyla Türkiye'de Kıdem Tazminatı Fonu kurulsun kurulmasına ama fon kurulmadan evvel 4857 Sayılı İş Kanunu'nun tekrar elden geçirilmesi gerekebilir. Bu sayede belki fonun işlevi daha çok artırılabilir.
Özet (Çeviri)
The severance pay has started to involve in Turjish emploment life since 1936 as an issue. And still it keeps its difficulty. The labour law which numbered 4857, released on 2003 was not revised based on the previous law. Mentioned law was kept numbered 1475, item 14 as it is. But there is an expectation to put a paraphrase to mentioned law. And this paraphrase will content establishing a fund and operating the system for severance pay. The aim of this fund is; whether the labours works under labour law or not all will be under control by government for their severance pay right. On the other hand the employed and employers are in disunity this subject. Tehere are important changes in between of classic system or fund system applications for different countries in the World. It is not healtful to make comparison on to other. Therefore it will be nice to establish the fund for severance pay in Turkey but before than this it might need review the labour law of 4857. Through this functions of fund could increase more.