Antalya Merkez ilçelerinde sürdürülebilir turizm ve yerel halkın turizmin etkilerine yaklaşımı
Sustainable tourism and approach to local community tourism impact in Antalya City Center
  1. Tez No: 405793
  2. Yazar: ERKAN BULUT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL KERVANKIRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Turizm, Geography, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Antalya Merkez İlçeleri, Sürdürülebilirlik, Turizm, Yerel halk, Central Districts, Sustainability, Tourism, Local people
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 276
Özet
Bu çalışma“Antalya Merkez İlçelerinde Sürdürülebilir Turizm ve Yerel Halkın Turizmin Etkilerine Yaklaşımını”incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Antalya ili merkez ilçeleri oluşturmaktadır. Bu beş ilçede toplam 464 farklı kişiye anket uygulanmıştır. Çalışmada kullanılan anket formları iki farklı bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, ankete katılanların cinsiyet, yaş aralığı, meslek, gelir, eğitim ve medeni durumu gibi demografik bilgilere ilaveten katılımcıların kaç yıldır Antalya ilinde yaşadıkları ilişkin bilgiler yer almaktadır. Anket formunun ikinci bölümünde ise, katılımcıların Antalya merkez ilçelerinde sürdürülebilir turizm ve yerel halkın turizmin etkilerine yaklaşımının belirlenmesine yönelik olarak geliştirilen ifadeler yer almaktadır. Bireylerin Antalya merkez ilçelerinde sürdürülebilir turizm ve yerel halkın turizmin etkilerine yaklaşımının etkilerine ilişkin görüşlerinin cinsiyet, yaş grubu ve eğitim durumlarına göre farklılaşıp farklılaşmadığı Kruskall-Wallis testi ile sınanmıştır. Bireylerin anket formunun ikinci bölümünde yer alan ifadelere katılımlarına ilişkin verilerin normal dağılım gösterip göstermediğini belirlemek amacıyla Kolmogorov-Smirnov testi uygulanmıştır. Anket formlarından elde edilen verilerin analizi, Bilgisayar üzerinde istatistik programı yardımıyla gerçekleştirilmiştir. Analizler bilgisayar ortamında paket program yardımıyla ve 0.05 anlamlılık düzeyinde test edilmiştir. Antalya halkının turist profiline yönelik beklentilerinin nitelikli turist gelmesi yönünde olduğu, Antalya'da kontrolsüz turizm büyümesinin çevresel sorunlara neden olduğu, turizm faaliyetlerinin halkın yaşam standartlarını artırdığı, Antalya'da turizm mevcut turizm politikalarının doğal kaynakların sürdürebilirliğini destekler nitelikte olmadığı analiz sonuçlarına bakılarak ifade edilebilir.
Özet (Çeviri)
This study was performed with aim of inspecting“sustainable tourism in central districts of Antalya and people approach to effects of tourism”Local people in district of Antalya create phase of study district of Antalya consists of Muratpaşa, Konyaaltı, Kepez, Aksu, Döşemealtı these 5 districts totally 464 inquiries were applied. Inquiries used in study consist of 2 parts. In first part, data of people joining to inquiry like questions like how long people have lived in Antalya besides their sex, gap of age, occupation and material status. In second part of inquiry whether participant's view for sustainable tourism in central districts of Antalya and people approach to effects of tourism changes according to their sex, gap of age, and status of education is tested by test of Kruskall-wallis. Individual's analysis's of data obtained from inquiry forms is made real with help of computer in statistic programed. Analysis was tested with help of computer and on the setting of computer and on the level of 0.05 meaningfulness. Antalya people's expectatıon for tourism profile is qualified tourist's coming, tourism's growing without control of tourism increase people's life standard, In Antalya, present tourism policies don't support natural source's sustainability can be understood by looking results of analysis's.