Tarihi yapılarda mekansal bellek ve iç mekan ilişkisinin irdelenmesi
Analysis of the relationship between spatial memory and interiors in historical buildings
  1. Tez No: 405826
  2. Yazar: HAKAN ÇAKIR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİLGE YILDIRIM GÖNÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, İç Mimari ve Dekorasyon, Architecture, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Tarihi yapı, koruma, yeniden işlevlendirme, yeniden kullanım, İç mekan, mekan, mekansal bellek, gösterge, SEKA Kağıt Müzesi ve Bilim Merkezi, Historical building, protection, renovation, reuse, interior space, space, spatial memory, indicator, SEKA“The Museum of Paper and Information Center”
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
İnsanlığın barınma ihtiyacı ile birlikte ortaya çıkan mekan algısı zaman içerisinde kültürel birikimler ve teknoloji doğrultusunda gelişmiştir. Bu gelişim sürecinde kimlik ve aidiyet kavramı oluşan bu mekanlarda yer (locus) kavramı da oluşmaya başlamıştır. Mekanlar bulundukları yer üzerinden anlam kazanmaya başlamıştır. Mekan algısının oluşturduğu mekansal bellek kavramı, göstergeler üzerinden okunarak ortaya çıkar. Göstergelerin korunması mekansal bellek için önemli olduğu kadar yapıların tarihsel ve kültürel süreklilikleri için de gereklidir. Bu bakımdan tarihi yapılara değer katan göstergelerin restorasyon, onarım ve dönüşüm sürecinde korunması gerekir. Tez çalışması kapsamında ortaya çıkarılan mekansal bellek göstergelerinin korunmasına ilişkin tasarım parametrelerine vurgu yapılarak tarihi yapılarda değer taşıyan unsurların sürekliliğinin sağlanması hedeflenmiştir. Bu düşünceler ışığında yeniden işlevlendirilen SEKA Kağıt Müzesi ve Bilim Merkezi tarihi yapılarda mekansal bellek göstergeleri ve iç mekan ilişkisi kapsamında irdelenmiştir. Bu irdelemeler sonucu elde edilen bulguların tarihi yapıların korunmasına ilişkin önemli ipuçları taşıyacağı düşünülerek, bu konularda çalışan uzmanlara ışık tutacaktır
Özet (Çeviri)
The perception of space started up in the wake of accommodation, has been changing in the effect of culture and technology as time goes by. In the time of improvement, spaces have gained conception of location(locus) as well as identification and belonging. Spaces, have been gaining meaning via their locations. The concept of spatial memory, grown out of perception of location, occurs through observing indicators. Conserving the indicators is mostly important for historical and cultural sustainability of the buildings, as it is for their spatial memory. For this reason, it is very important of saving the indicators enrich to the historical buildings, during the restoration, renovation and conversion. It is worked up to ensure sustainability of the valuable factors in historical buildings, emphasizing the designing parameters related to protect of indicators of spatial memory in this thesis. SEKA“the Museum of Paper and Information Center”which was commissioned in these lights of the study was examined in the concern of interior and local memory in the historical structures. Consequently, this study will guide to those who work on mentioned above.