Ferrokrom fabrikası atıklarının Keban Baraj gölüne boşaltıldığı bölgenin bentik alg florası
Benthic algal flora in the region of Keban Dam lake, where the contaminants of ferrochrome factory are discharged
- Tez No: 405949
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VESİLE YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Keban Baraj Gölü, Bentik algler, Keban Dam Lake, Benthic Algae
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Biyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmada, bentik algler Mayıs 2012-Nisan 2013 tarihleri arasında belirlenen 4 istasyonda ve farklı habitatlardan (epifitik, epilitik ve epipelik) aylık periyotlarda alınan örneklerde incelenmiştir. Diyatomeler (Bacillariophyta), bentik alg topluluklarının en önemli üyeleri olurken, bu topluluklar içerisinde yer alan Chlorophyta, Charophyta, Cyanophyta, Euglenophyta ve Dynophyta daha az önemli olmuştur. Bentik diyatomelere ait 173 takson belirlenmiş olup, bunlardan; Cymbella affinis, Cymbella cistula, Fragilaria capucina, Gomphonema parvulum, Nitzschia amphibia, Nitzschia recta ve Nitzschia palea en dikkat çekicileri olmuştur. Diyatomeler bentik alg toplulukları içerisinde her mevsimde çoğalma eğiliminde olmuşlarsa da en iyi gelişimlerini ilkbahar ve sonbahar aylarında gerçekleştirmişlerdir.
Özet (Çeviri)
In this study, Benthic algae May 2012 - April 2013 between the designated 4 stations in and from different habitats (epipelic, epilithic and epiphytic) was examined in samples collected in monthly periods. It has been less important being the most important members of the cominity diatoms (Bacillariophyta) bentic algae and which were in this community like Chlorophyta, Charophyta, Cyanophyta, Euglenophyta and Dynophyta. It was determined 173 taxa which are belonged to benthic diatoms, from these Cymbella affinis, Cymbella cistula, Fragilaria capucina, Gomphonema parvulum, Nitzschia amphibia, Nitzschia recta and Nitzschia palea have been the most remarkable. In benthic algae communities of diatoms tend to replicate in every season but achived the best development in autumn and spring.