Orman yollarının tasarım, yapım ve yönetim metotlarının incelenmesi
A study on the design, construction and management methods of forest roads
- Tez No: 406082
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BEKİR AKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Orman yolları, 292 sayılı tebliğ, Coford, Kolorado, Forest roads, Communique No. 292, Coford, Colorado
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 237
Özet
Orman arazilerinin artması sonucu, rehabilitasyon çalışmalarının verimli bir şekilde yapılması, yangın anında olay yerine hızlı ve etkin bir şekilde müdahale edilmesi amacıyla ve işletmeye açılan ormanlardan elde edilen emvallerin her türlü taşıma aracına uygun olacak şekilde, ekonomik ve en kısa sürede taşınması amacıyla orman yollarına olan ihtiyaçlar her geçen gün daha da artmaktadır. Orman yollarının tasarım, yapım ve yönetim aşamalarında teknik elemanlara kılavuzluk etmesi amacı ile farklı ülkelerin kendine özgü yönetmelikleri ve kılavuzları bulunmaktadır. Kullanılan bu kılavuzlar genel olarak orman yollarının başlıca özellikleri olan; etüt, aplikasyon, yol standartları, sanat yapıları, üstyapı ve tamir bakım yöntemlerine ilişkin standartları ve uygulama yöntemleri hakkında bilgiler vermektedir. Yapılan bu tez çalışmasında; Türkiye'de orman yollarının yapım, tasarım ve yönetimi kılavuzu olan Orman Genel Müdürlüğü'nün 292 Sayılı Tebliği, İngiltere'de kullanılan, Coford Orman Yolları Kılavuzu ve Kolorado eyaletinde hazırlanan Kolorado Orman Yolları El Kitabı incelenmiş, birbirleriyle karşılaştırılarak ülkemiz şartlarında uygulanabilirliği araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
With the expansion in forestal areas, the need of forest roads has been increasing each and every day due to reasons including increased productivity in rehabilitation activities, faster and efficient intervention and access in case of fire and lastly, economical and faster access for all kinds of vehicles to acquire and transfer commodities acquired from forestal areas which are open to businesses. Countries have their own regulations and guidelines to provide guidance to their technical specialists in design, construction and management phases of forest roads. These guidelines are generally used to provide information to the specialsts by giving standards and application methods in main characteristics of forest roads including; study, application, road standards, artistic structures, superstructure, repairs and maintenance. In this thesis study; In Turkey, forest road construction, design and management guide of the General Directorate of Forestry Communique No. 292, The Coford Forest Road Guide used in the UK and Colorado Forest Roads prepared in the state of Colorado are examined, they are compared with each other and the applicability of the conditions of our country has been investigated.