Buhar ve gaz türbini santrallerinin enerji ve tersinmezlik analizleri
Energy and irreversibility analysis of steam and gas turbine plants
  1. Tez No: 406105
  2. Yazar: ALPEREN ÖNER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NESRİN KAYATAŞ DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Rankine Çevrimi, Brayton Çevrimi, Birleşik Gaz-Buhar Çevrimi, Enerji Verimi, Ekserji Verimi, Tersinmezlikler, Optimizasyon, Rankine Cycle, Brayton Cycle, Combined Gas-Steam Cycle, Energy Efficiency, Exergy Efficiency, Irreversibilities, Optimization
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Enerji Sistemleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Termodinamiğin birinci ve ikinci yasa analiziyle buhar ve gaz türbini santrallerinin optimizasyonu yapılabilmektedir. Bu sayede santralleri oluşturan bileşenlerin enerji ve ekserji verimleri hesaplanarak santrallerdeki verimsizliklerin tespiti mümkün olmaktadır. Yapılacak iyileştirmeler doğalgaz ve termik santrallere bağımlı olan ülkeler için büyük önem arzetmektedir. Bu tez çalışmasında, buhar ve gaz türbini santrallerinde kullanılan Rankine, Brayton ve Birleşik gaz-buhar çevrimlerinin performans analizi yapıldı. Dört Farklı Rankine çevrimi ve üç farklı Brayton çevrimi olmak üzere sekiz adet çevrimin modellenmesi Engineering Equation Solver (EES) programıyla yapıldı. Her bir çevrim için çeşitli parametreler belirlenip bu parametrelere göre çevrimlerin net işlerinin, ısı transferlerinin, enerji ve ekserji verimlerinin ve tersinmezliklerinin değişimi incelendi. Yapılan çalışmada sistem bileşenlerindeki değişimler literatür de dikkate alınarak yorumlandı. Son olarak sistem bileşenlerinde hesaplanan tersinmezliklerin azaltılmasıyla buhar ve gaz güç santrallerinin optimizasyonunun nasıl yapılabileceği araştırıldı.
Özet (Çeviri)
Optimization analysis of steam and gas turbine power plants can be done by the first and second laws of thermodynamics. Thus detection of inefficiencies in the power plants is possible by calculating the energy and exergy efficiencies of components that make up plants. Improvements to be conducted are very important for countries that depend on natural gas and thermal power plants. In this thesis, performance analysis of Rankine, Brayton and Combined gas-steam cycles, which are used in steam and gas turbine power plants, were performed. Including four different Rankine cycles and three different Brayton cycles modelling eight cycles performed by Engineering Equation Solver (EES) program. According to various parameters which are determined for each cycle, the net work, heat transfers, energy and exergy efficiencies irreversibilities of the cycles examined. In the study, the changes in the system components were interpreted with considering the literature as well. Finally, it investigated how the optimization of steam and gas power plants system can be done by reducing the irreversibilities system components.