Theoretical and experimental investigation of cooling load temperature difference (cltd) values for building walls and flat roofs
Duvar ve düz tavanlar için soğutma yükü sıcaklık farkı (sysf) değerlerinin teorik ve deneysel incelenmesi
- Tez No: 406204
- Danışmanlar: PROF. DR. RECEP YUMRUTAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Soğutma Yükü Sıcaklık Farkı, güneş ışınımı, ısı kazanımı, soğutma yükü, ekonomik analiz, Cooling Load Temperature Difference, solar radiation, heat gain, cooling load, economical analysis
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Enerji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 211
Özet
Bu çalışmamada çok katmanlı bina duvarları ve düz tavanlarının Soğutma Yükü Sıcaklık Farkı (SYSF) değerleri teorik ve deneysel yöntemlerle elde edilmiştir. Bu duvar ve tavanlar için geçici rejim ısı transferi probleminin çözümünde yeni bir çözüm tekniği kullanılmıştır. Bu teknik kompleks sonlu Fourier dönüşüm tekniği olarak bilinmekte olup, literatürde ilk kez duvar ve düz tavanların SYSF değerlerinin elde edilmesinde kullanılmıştır. Bunun için, SYSF değerlerini karşılaştırmak amacıyla Gaziantep Üniversitesi Kampüsü'nde inşa edilen, 8 duvar ve 2 tavandan oluşan 2 adet test odası kullanılmıştır. Bu deneysel çalışmada, iç ve dış hava sıcaklıkları, duvar ve tavanların her katmanının yüzey sıcaklığı ve yatay yüzeye gelen güneş ışınımı anlık olarak ölçülmüştür. Deneysel olarak ölçülen bu veriler kullanılarak ısı kazanç ve SYSF değerleri hesaplanmış ve teorik sonuçlarla karşılaştırılmıştır. Ayrıca, bu duvarlar içerisinde en iyi duvar tipi ve yalıtım kalınlığını belirlemek için ekonomik analiz yapılmıştır. Sayısal sonuçlar elde etmek için, periyodik çözümü kullanan bir hesaplama yöntemi geliştirilerek bir Matlab programı hazırlanmıştır. Modelin doğruluğunu kanıtlamak için ASHRAE'dan seçilen bazı duvar ve tavanların SYSF değerleri karşılaştırılmıştır. Hesaplanan SYSF değerleri ile ASHRAE'de verilen değerler arasında dikkate değer bir yakınlık olduğu gözlenmiştir. On yıl için yapılan ekonomik analiz sonuçları, 1 numaralı tavanın ve Gazbetonun Türkiye için en iyi, B kodlu tavan ile E kodlu duvarın ise Irak için en iyi olduğunu göstermiştir. 1 numaralı tavan, AAC, B kodlu tavan ve E kodlu duvar için en uygun kalınlıklar ise sırasıyla 36.7, 10.1, 24.5 ve 10.8 cm olarak hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, Cooling Load Temperature Difference (CLTD) values for the commonly used multilayer building walls and flat roofs are obtained by using theoretical and experimental methods. A new periodic solution technique is applied for solving transient heat transfer problem for the building walls and flat roofs. The technique known as Complex Finite Fourier Transform (CFFT) technique is the first time used to obtain CLTD values for the building walls and flat roofs. Therefore, experimental system consisting of two testing rooms with eight types walls and two different roofs are used in the University of Gaziantep Campus to compare CLTD values for these elements. In the experimental study, inside and outside air temperatures, surface temperature of each layer of the walls and roofs and solar radiation flux on horizontal surface are measured instantaneously. Heat gains and CLTD values for the walls and roofs which are calculated using measurement values, and compared with theoretical results. Also, economic analysis has been done for some walls and roofs for finding the best wall type and optimum insulation thickness. A computational procedure based on the periodic solution is developed, and a program in Matlab is prepared for the numerical calculations. Validation for that model has been done by comparing CLTD values for some selected walls and roofs given in ASHRAE handbooks. It is observed that there is a considerable agreement between computed CLTD values and provided in ASHRAE handbooks for the selected structures. The results of economic analysis for ten years show the Roof 1 and AAC wall are the best for Turkey, as well as Roof B and Wall E the best for Iraq. Optimum thickness for Roof1, AAC wall, Roof B and Wall E are 36.7, 10.1, 24.5 and 10.8 cm, respectively.