Intelligent coordinated control of unified power flow controller and power system stabilizer to damp inter-area oscillations in multi-machine power systems
Çoklu makinalı güç sistemlerindeki bölgeler-arası salınımları sönümlendirmek için bütünleşik güç akış denetleyicisi ile güç sistemi stabilizatörünün akıllı koordineli denetimi
- Tez No: 406208
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET METE VURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Power system stabilizer, PSS, unified power flow controller, UPFC, inter-area oscillation, transient stability, particle swarm optimization
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu tezin amacı, bir çoklu-makinalı güç sisteminde, bütünleşik güç akış denetleyicisi ile iki adet güç sistemi stabilizatörünün parçacık sürü optimizasyonu tekniğini kullanarak koordineli tasarımlarını yapmaktır. Bu görevi başarmak için, koordineli denetleyici tasarım problemi bir hedef fonksiyonu ve kısıt eşitliklerinden oluşan bir optimizasyon problemi olarak formüle edilmiştir. Amaçlanan tasarımın etkenliği, bir çoklu-makina güç sisteminde farklı işletim koşulları altında zaman-domaini tabanlı benzetim çalışmalarıyla test edilmiştir. PSS'ler ve UPFC tek başlarına tatminkar olarak çalışmalarına karşın, koordinasyon olmadan, aralarında oluşan ters veya negatif bir etkileşim güç sisteminin geçici rejimini negatif bir şekilde etkilemektedir. Fakat koordineli tasarım ile bölgeler-arası salınımlar etkin bir biçimde bastırılmıştır. AnahtarKelimeler: Güç sistemi stabilizatörü, PSS, bütünleşik güç akış denetleyicisi, UPFC, bölgeler-arası salınım, geçici rejim kararlılığı, parçacık sürü optimizasyonu.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to study the coordinated design of the unified power flow controller (UPFC) and two power system stabilizers (PSS) in a multi-machine power system using particle swarm optimization technique. To accomplish this task, the coordinated controller design problem has been formulated as an optimization problem that consists of an objective function and constraint equations. The effectiveness of the proposed design has been tested through time-domain simulations under different operating conditions in a multi-machine power system. It has been shown that without coordination, even if both PSSs and UPFC operates satisfactorily in a separate manner, an adverse effect or a negative interaction between controllers negatively affects power system transient stability. However, with coordinated design, the inter-area oscillations have been effectively damped.