Beton problem çözümlerinde genetik algoritmanın kullanılması
Usi̇ng geneti̇c algori̇thm i̇n concrete problem soluti̇ons
  1. Tez No: 406250
  2. Yazar: ERDAL CANBOLAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NECATİ OLGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, İnşaat Mühendisliği, Mathematics, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Genetik Algoritmalar, Beton Basınç Dayanımı, Genexprotools…, Genetic Algorithm Method, Concrete Compressive Strength, Genexprotools
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
Bu çalışmanın amacı bir arama ve optimizasyon yöntemi olan genetik algoritmayı ve uygulama alanlarını incelemektir. Çalışmada ilk olarak genetik algoritma kavramı için literatür araştırması yapılmıştır. Daha sonra Chung-Hua Üniversitesi'nden Prof. I-Chen Yeh beton basınç dayanımının kullanılan malzemelere göre nasıl değişiklik göstereceğini ölçmek için çimento, yüksek fırın cürufu, uçucu kül, su, akışkanlaştırıcı, çakıl ve kumun değişik şekilde karıştırılmasıyla bir deney yapılmıştır [28]. Yapılan deneyde betonu 28 gün beklettikten sonra basınç dayanımı ölçülmüştür.Belirtilen 7 farklı maddenin beton basınç dayanımı üzerindeki etkileri ve matematiksel modellemesi Genetik Algoritma metodu kullanılarak elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to analyze the genetic algorithm as a search and optimization method are as.Firstly, basic information about the genetic algorithm and literature survey has been made for the application at genetic algorithms an variow areas. Prof. I-Chen Yeh from Cgung-Hua University has conducted an experiment to measure how to change concrete cımpressive strength according to the used materials, by differently mixing cement, blast furnace slag, fly ash, water, superplasticizer, coarse aggregate, fine aggregate.Compressive strength has been measured after waiting concrate 28 days in the experiment.The effects of 7 different sunstanceson the concrete compressive strength an mathematical modeling are gained by using Genetic Algorithm Method.