Fracture behaviour of carbon fiber reinforced self compacting concrete with and without silica fume
Karbon lif takviyeli silis dumanı içeren ve içermeyen kendiliğinden yerleşen betonların kırılma davranışı
- Tez No: 406249
- Danışmanlar: Assoc. Prof. Dr. ERHAN GÜNEYİSİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Geçirimlilik özellikleri, Karbon lif, Kırılma karakteri, Kendiliğinden yerleşen beton, Silis dumanı, Carbon fiber, Fracture characteristic, Permeabilty properties, Self-Compacting Concrete, Silica Fume
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışma karbon lif kullanımının kendiliğinden yerleşen betonların mekanik, geçirimlilik ve kırılma özellikleri üzerine etkisini içermektedir. Toplamda silis dumanlı ve silis dumansız olmak üzere 8 tane kendiliğinden yerleşen beton karışımı 530 kg/m3 toplam bağlayıcı miktarıyla ve 0.37 sabit su bağlayıcı oranında tasarlandı. 7.2 µm çapında ve 12 mm uzunluğunda ki karbon lifler toplam beton hacminin %0, %0.5, %1.0 ve %1.5'u oranlarında kendiliğinden yerleşen beton karışımlarında kullanıldı. Bu çalışmada kullanılan karbon lif 3800 MPa çekme dayanımı ve 228 GPa elastisite modulüne sahiptir. Ayrıca, bu çalışmada bağlayıcı miktarının %30'u kadar uçucu kül kullanıldı. Yalın ve karbon liflerle güçlendirilmiş kendiliğinden yerleşen beton numuneleri mekanik, kırılma ve geçirimlilik özelliklerini belirlemek için test edildi. Kendiliğinden yerleşen betonların mekanik ve geçirimlilik özellikleri basınç dayanımı, elastisite modulü, yarmada çekme ve net eğilmede çekme dayanımları, kılcal su geçirimliliği indeksi, gaz geçirimliliği ve klorür iyonu geçirimliliğine direnç açısından test edilirken kırılma karakteri ise kırılma enerjisi ve karakteristik uzunluk bakımından değerlendirildi. Deney sonuçları karbon liflerin miktarına bağlı olarak bütün mekanik ve kırılma özelliklerini iyileştirdiğini ve ayrıca betonların enerji emme kapasitelerini geliştirdiğini gösterdi.
Özet (Çeviri)
This study covers the effect of using carbon fiber on the mechanical, fracture and permeability properties of self-compacting concrete (SCC). A total of eight SCC mixtures with and without silica fume were designed with a total binder content of 530 kg/m3 and constant water-to-binder ratio of 0.37. Carbon fiber with 7.2 µm diameter and 12 mm length were utilized in SCC mixtures by considering four fractions of 0, 0.5, 1.0, and 1.5% by total volume. Carbon fiber used within this study had a tensile strength of 3800 MPa and modulus of elasticity of 228 GPa. Furthermore, in this study, 30% of fly ash utilized as a replacement cement. Plain and carbon fiber reinforced SCC specimens were tested for determining the mechanical, fracture and permeability properties. The mechanical and permeability properties of SCCs were carried out in terms of compressive strength, elastic modulus, splitting tensile and net flexural strengths, sorptivity index, gas permeability, and resistance to chloride ion while the fracture characteristics were evaluated in terms of fracture energy and characteristic length. Test results indicated that carbon fiber enhanced all mechanical and fracture properties, and also significantly developed the energy abrasion capacity of SCCs, depending mainly upon carbon fiber content.