Yazılım projelerinde çaba kestirimi için yeni bir yaklaşım
A new approach to effort estimation of software projects
  1. Tez No: 406268
  2. Yazar: UĞUR KEMAL HAŞLAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUNUS EMRE SELÇUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Yazılım Geliştirme Çaba Kestirimi, Yazılım Geliştirme Maliyet Kestirimi, COCOMO II, Form Tabanlı Uygulamalar, Software Development Effort estimation, Software Development Cost estimation, COCOMO II, Form Based Applications
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Yazılım sektörünün gelişimi teknolojinin ve ekonomilerin gelişimine paralel olarak özellikle son yıllarda yüksek bir ivme kazanmıştır. Küçük ve orta ölçekli firmalar bile işlerini yürütebilmek, sektörde rekabet edebilmek için belirli yazılımları kullanmak durumunda kalmaktadır. Büyük ölçekli firmaların ve kamu kuruluşlarının ise ihtiyaçları çok daha farklı olduğu için özel yazılım geliştirme ihtiyaçları çok daha fazladır. Bu ihtiyacı karşılamak için ciddi oranlarda bütçe ayırmaktadırlar. Bu bütçelerin belirlenmesinde yazılım ihtiyaçların belirlenmesinin yanı sıra bu yazılımların maliyetlerinin hesaplanabilmesi de büyük önem arz etmektedir. Yazılım geliştirme maliyeti her geçen gün artmaktadır. Yazılım maliyet tahmini hem devletler, hem de organizasyonlar için çok önemli bir problemdir. Planlanan zaman ve bütçeyi aşan çok sayıda proje mevcuttur. Bunun temelinde baştan bütçe ve zaman tahminini doğru yapamamaktan kaynaklanan başarısızlıklar yatmaktadır. Yazılım geliştirme maliyetleri ölçüm ve kestirim yöntemlerinin çeşitli yetersizliklerinden dolayı sık sık kontrol dışına çıkmaktadır. Bu konuda özellikle son 15 yılda çok sayıda çalışma yapılmıştır. Yapılan bu çalışmalar daha çok deneysel olup büyük kısmı uygulanabilir yöntemler ve tatmin edici sonuçlar içermemektedir. Bu çalışmada bu sorunu hafifletmek amacıyla yeni bir denemede bulunulmuş ve bu alanda yapılan çalışmalardan da faydalanılarak sektörde yaygın olarak kullanılan form tabanlı uygulamalar için kullanılabilecek bir kestirim modeli oluşturulmaya çalışılmıştır. Bu kestirim modelinde en çok kullanılan COCOMO II.2000 modeli referans alınmıştır. Nesnelerin karmaşıklık durumu da göz önünde bulundurularak nesne / satır sayısı dönüşüm tablosundan faydalanılarak bir kestirim yapılmaya çalışılmıştır. Bu sayede pratikte uygulanabilir bir yöntem ortaya çıkmıştır. Yöntem belirli bir proje grubu için uygulanmış tatmin edici sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The development of the software industry has gained a high momentum in parallel with the development of technology and the economy in recent years. Even small and medium-sized firms have to use software to carry out their works and to compete in the industry. Since their needs are very different, large-scale firms and public institutions needs for custom software development much more. To meet this need serious budgets are reserved. Calculating the cost of software is very important for determination of the budget. Software development costs are constantly increasing. Software cost estimation is a very important problem for organizations and governments. Numerous projects exceed their planned time and budgets. The main cause of this problem is inaccurate estimation of time and budgets. Software development costs often go out of control due to various deficiencies in measurement and estimation methodologies. In this regard especially in the last 15 years, numerous studies have been made. The majority of these studies are more experimental methods and not practically applicable. Satisfactory results have not been achieved yet. In order to alleviate the problems stated above, this study proposes a new estimation model for form based applications which are heavily used in industry. The proposed estimation model is based on the most widely used model COCOMO II.2000. In this model, taking into consideration of complexities of objects, estimations can be made by making use of a conversion table utilizing number of code lines or objects. In this way, a practical and realistic method is constructed. The method is applied to a specific project group and satisfactory results are obtained.