Artık seramik tozu kullanımının çimento harcı özelliklerine etkisi
The effect of using waste ceramic powder on the properties of cement mortar
  1. Tez No: 406385
  2. Yazar: GÜNSELİ KALINÇİMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ UĞUR ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Asit direnci, seramik tozu, çimento harcı, mekanik özellikler
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Bu çalışmada seramik fabrikalarından atık olarak açığa çıkan seramik tozunun, çimento katkı malzemesi olarak kullanımının sonuçları araştırılmıştır. Farklı oranlarda seramik tozu katılarak hazırlanan çimento harcı numunelerinde yayılma, dayanım, asit direnci gibi dayanıklılık özellikleri incelenmiştir. Numunelerde kullanılan çimento ağırlığının %5, %10, %15 i yerine seramik tozu kullanılarak hazırlanan çimento harçlarının, taze ve sertleşmiş çimento harcı özellikleri incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Taze hal üzerindeki etkilerinin belirlenebilmesi amacıyla yayılma deneyi yapılmıştır. Deney sonucunda katkı miktarı ile işlenebilirlik özellikleri arasındaki ilişkiler saptanmıştır. Sertleşmiş haldeki çimento harçlarının özelliklerini belirleyebilmek için 5x5x5 cm küp ve 4x4x16 prizma ayrıtlı numuneler hazırlanmış, hazırlanan numuneler 1., 2., 7. ve 28. gün sonunda dayanım ve durabilite özelliklerinin belirlenmesi amacıyla deneylere tabi tutulmuşlardır. Hazırlanan prizma numuneler, dayanım özelliklerinin incelenmesi için eğilme ve eğilme sonrası basınç deneylerine tabi tutulmuş ve en olumlu sonuçları veren numuneler belirlenmiştir. Dayanım deneylerinin elde edilmesinin ardından durabilite özelliklerini belirlemek amacıyla asit dayanım deneyi yapılmıştır. Bu amaçla 28 gün sonunda kür havuzundan çıkarılan 5 cm ayrıtlı küp numuneler, tartımları yapıldıktan sonra %3,5'luk hidroklorik asit çözeltisi içerisinde 7 gün süreyle bekletilmiştir. 7 gün sonunda asit çözeltisinden çıkarılan numuneler tekrar tartılmıştır. Elde edilen sonuçlar ışığında deney numunelerine ait kütle kayıpları ve kütlece yüzde kayıpları belirlenmiştir. Araştırma sonucu elde edilen sonuçlara göre optimum seramik tozu katkı dozajı belirlenerek betonun erken yaştaki ve nihai özellikleri iyileştirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, usage of waste ceramic powders as cement additive material is investigated. Flow, strength, acid resistance values are investigated in cement mortar specimens prepared with ceramic powders by different ratios. Ceramic powders are used with 5%, 10% and 15% by cement weight. Fresh and hardened cement mortar properties were investigated and evaluated. Flow experiments were performed to obtain its results on fresh state properties. Relationship between additive amount and workability were obtained. To obtain the properties of cement mortars in hardened state, cubical and prismatic samples were mold. Some experiments were performed to define the strength and durability properties, at ages 1,2,7 and 28. Prepared prismatic samples were examined under bending and compression after bending tests, and the samples with best properties were determined. After obtaining strength values, acid resistance test was performed to obtain durability characteristics. After 28 days, cubic samples were weighted and then they were put into the 3,5% HCl solution for 7 days. After 7 days, samples were weighted again. According to the results of this experiment, weight losses were obtained. Due to the results of these studies, fresh and hardened states properties of cement mortars were improved by determining optimum dosage of ceramic powder additives. Keywords : Acidic resistance, ceramic powder, cement mortar, mechanical, properties,