Radyoterapi alan hastalarda integral doz farklılıklarının tedavi cihaz ve tekniklerine göre mosfet ve TLD dozimetrisi ile in vivo doz değerlerinin karşılaştırılması
Receiving radiation therapy patients comparison of in vivo dose values for dose distribution differences outside of the treatment volume according to different treatment devices and techniques using Mosfet and TLD dosimetry
- Tez No: 406424
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE HİÇSÖNMEZ, DOÇ. DR. NİYAZİ MERİÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Physics and Physics Engineering, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: 3 Boyutlu Konformal Radyoterapi, Yoğunluk Ayarlı Radyoterapi, Yoğunluk Ayarlı Ark Radyoterapi, Termolüminesans Dozimetre, MOSFET Dozimetre, İntegral doz, 3 Dimensional Conformal Radiation Therapy, Intensity Modulated Radiation Therap, Volumetric Modulated Arc Therapy, Thermoluminescent Dosimetry, MOSFET Dosimetry, Integral dose
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Nükleer Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medikal Fizik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Fiziği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Radyoterapi kanser tedavisinin önemli bir parçası olmakla beraber kanser gelişimine de neden olabilmektedir. Geçen 10 yıl içinde radyoterapinin, ikincil kanser gelişimine küçük ama istatistikî olarak anlamlı katkıda bulunduğu gösterilmiştir. Hedef doku dışındaki dokuların almış olduğu doz olarak tanımlanan integral dozdaki artış uzun dönem yaşayan hastalarda radyoterapiye bağlı ikincil kanser risklerinin artışına neden olmaktadır. Radyoterapi sırasında tedavi alanı dışında ikincil radyasyonun oluşumu biliniyor olmasına rağmen yeni tedavi tekniklerine bağlı farklılıklar dozimetrik olarak tam değerlendirilmemiş ve hala hipotetik düzeyde kalmıştır. Bu çalışmada farklı cihaz ve tedavi teknikleri (3 Boyutlu Konformal Radyoterapi, Yoğunluk Ayarlı Radyoterapi, Yoğunluk Ayarlı Ark Terapi) ile uygulanan radyoterapide, alan dışında oluşan integral dozun in vivo dozimetrik olarak ölçülmesi ve karşılaştırılması amaçlanmıştır. Bunun için in vivo dozimetri sistemlerinden Termolüminesans Dozimetre (TLD) ve Metal Oxide Silicon Field Effect Transistors (MOSFET) dozimetre kullanılarak karşılaştırma yapılmıştır. Yüksek enerjinin daha çok kullanıldığı ve yüksek doz uygulamalarının daha çok yapıldığı pelvik bölge, hedef tedavi alanı olarak seçilmiştir. Farklı tedavi teknikleri ile yapılan uygulamalara özel tedavi planlaması sonrasında rando fantomda belirlenen hacim beş ayrı cihazda ışınlanmıştır. Tedavi alanı dışındaki 11 lokalizasyona in vivo dozimetri yerleştirilmiştir. Alan dışı bölgelerde yer alan organların maruz kaldığı dozlar belirlenmiştir. Yapılan planlamalar rando fantom üzerinde MOSFET ve TLD dozimetrelerinden okunan doz değerleri ile karşılaştırılmıştır. İntegral dozun ölçümünde TLD-100 dozimetre sisteminin MOSFET dozimetre sistemine göre daha doğru ve anlamlı sonuçlar verdiği çıkarılmıştır. Elde edilen sonuçların literatür ile uyumlu olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Although radiotherapy is a major modality for cancer treatment on the other hand it may cause the development of the cancer. During the past decade, radiation-induced secondary malignancies have become a major concern and recent studies have shown that radiotherapy treatment is associated with a small, though statistically significant enhancement in the risk of secondary cancers. Integral dose is described as a deposited dose of the outside the treatment field; increasing of the integral dose have been a cause of radiation–induced secondary malignancies especially in long term surviving patients. Although consisting of the secondary radiation has been known during radiotherapy treatment, differences because of the new treatment techniques haven't been evaluated dosimetrically and still maintained hypothetical level. In this study, measurement and comparison of integral dose outside of the treatment field was made by using different devices and techniques (3 Dimensional Conformal Radiotherapy, Intensity Modulated Radiotherapy, Volumetric Modulated Arc Therapy) as in vivo dosimetric. For this purpose, comparision was made using with TLD and Mosfet dosimetry which are one of the in vivo dosimetric systems. Thus, pelvic region was chosen as a target treatment site because of applicability of high doses. Different radiation devices and treatment techniques were used for radiation treatment plans. All here were performed in a rando phantom and irradiated by five different devices. In vivo dosimetry systems were located at 11 localizations outside of the treatment field. Doses were calculated at the organs localizated outside of the treatment field. Values of the doses were compared between treatment plans of rando phantom and using MOSFET and TLD dosimeters. In measuring the integral dose with TLD-100 dosimeters are compared with MOSFET dosimeter system and it is found that more accurate and meaningful results are obtained with TLD dosimeters. The results obtained were found consistent with the literature .