Xylosandrus germanus (Blandford) (Coleoptera: Curculionidae)'dan izole edilen bakterilerin tanımlanması, insektisidal ve antibakteriyel özelliklerinin belirlenmesi
Identification of Bacteria Isolated From Xylosandrus germanus (Blandford) (Col: Curculionidae) and determination of insecticidal and antibacterial activities
  1. Tez No: 406437
  2. Yazar: AHMET KATI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE KATI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Curculionidae, Fındık, Xylosandrus germanus, 16S rDNA, Curculionidae, Hazelnut, Xylosandrus germanus, 16S rDNA
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Zararlı böceklerle mücadele de yaygın olarak kullanılan kimyasal insektisitlerçevreye yapmış oldukları olumsuz etkilerden kurtulmak ve geleceğimizi güvence altınaalmak için biyolojik mücadele çalı?maları kaçınılmaz olmu?tur. Biyolojik mücadeledekullanılan ajanlardan bakteriler zararlıların doğal dü?manları olup çoğunlukla sadece ozararlı üzerinde etkiye sahiptirler. Entomopatojen bakterilerin izole edilip geli?tirilerekfındık zararlısı böcekler ile mücadelede kullanılması, sürdürülebilir fındık üretimindekimyasalların kullanımını büyük ölçüde sınırlayabilecektir.Fındık, Karadeniz Bölgesi için üretim ve ihracat bakımından en önemliürünlerden biridir. Fındık bahçelerinde pek çok zararlı bulunmaktadır. Bu zararlarıolu?turan böceklerin çoğu Lepidoptera ve Coleoptera takımlarına aittirler. Son yıllardayapılan çalı?malar ve gözlemlere göre yazıcıböcekler (Col:. Curculionidae)'in fındıkbahçelerindeki zararı gittikçe artmaktadır. Yazıcıböceklerden biri olan Xylosandrusgermanus'un sağlıklı ve kuru dallara zarar verdiği tespit edilmi?tir.Bu çalı?mada; Xylosandrus germanus'dan izole edilen 16 bakteri morfolojik,fizyolojik, biyokimyasal ve moleküler testler kullanılarak tanımlanmı?tır. Yapılançalı?malar sonucunda izolatlar; 2 tane Acinetobacter psychrotolerans,Stenotrophomonas maltophilia, 2 tane Pseudomonas fluorescens, Staphylococcus sciuri,Staphylococcus warneri, 2 tane Pantoea agglomerans, Staphylococcus hominis, 2 taneErwinia billingiae, Brevibacterium linens, Advenella sp., Pantoea cedenensis veBrevibacterium permense olarak tanımlandılar. Ayrıca bu bakterilerin insektisidal veantibakteriyel aktiviteleri ara?tırıldı.
Özet (Çeviri)
Biological control has become necessary to preserve our environment and futureas a result of harmful effects of insecticid which are used for fighting against harmfulinsects. Bacteria are used as an agent against harmful insects as they are the naturalenemies of these insects. These bacteria don't give any kind of harm to products butonly to these insects. If entomopathogen bacteria are isolated, developed and used forthe control of hazelnut pets, This will limit the use of the chemicals on the hazelnutindustry.Hazelnut is one of the most important products for Black Sea Region in terms ofproduction and exportation. There are quite a few pests at hazelnut fields. Most of thesepests belong to the Lepidoptera and Coleoptera orders. According to the recent studiesand observations, the damage of bark beetles (Col.: Curculionidae) on hazelnut pests aregradually increasing. It is determined that Xylosandrus germanus, one of the barkbeetles, gives damage to the healthy and dried branches of trees.Based on morphological, physiological, biochemical and molecular tests, 16bacteria isolated from Xylosandrus germanus were be investigated in this study. As aresult of studies; isolates were identified as 2 Acinetobacter psychrotolerans,Stenotrophomonas maltophilia, 2 Pseudomonas fluorescens, Staphylococcus hominissubsp. novobiosepticus, Staphylococcus warneri, 2 Pantoea agglomerans,Staphylococcus hominis subsp. hominis, 2 Erwinia billingiae, Brevibacterium linens,Advenella sp., Pantoea cedenensis and Brevibacterium permense. Also insecticidal andantibacterial activities of these bacteria were investigated.