Piezo teknolojili benzin enjektörlerinde püskürtme karakteristiklerinin incelenmesi
Investigation of the spray characteristic of the Piezo gasoline injectors
- Tez No: 406478
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET İHSAN KARAMANGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Direkt püskürtme, Benzin enjektörü, A-Tipi Valf, Enjektör İğnesi, Enjektör gövdesi, Yakıt demeti, Piezo, Direct injection, Gasoline injector, A-Type Valve, Injector needle, Injector body, Fuel spray, Piezo
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Otomotiv Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Yeni nesil motor tipleri, enjektör teknolojisindeki gelişmeler ve EURO 6 gibi geleceğe dönük emisyon normları yakıt püskürtme hassasiyetinin önemini arttırmıştır. Benzinli araçlarda, motor tipine bağlı olarak, yakıtı direkt silindir içine püskürtme ve yakıt bulu-tuna yön verme her geçen gün daha da önemli olmaktadır. Bu çalışmanın amacı, yakıtın yanma karakteristiğine ve aracın davranışına doğrudan etki eden yakıt enjektörünün iğne ve gövde parçalarındaki boyutsal değişkenlerin yakıt püskürtme karakteristiğine etkisinin incelenmesidir. Bunun için, üretim tolerans sınırlarında kalmak kaydıyla 25 adet piezo tetiklemeli enjektör üretilmiş ve püskürtme karakteristiğini etkileyen 12 adet ölçü belirlenerek bu ölçülerdeki değişimin pürkürtülen yakıt formu, debi ve püskürtme açısı üzerindeki etkileri incelenmiştir. Bu çalışma, ayrıca, enjektör geliştirme çalışmala-rına yardımcı olacak niteliktedir.
Özet (Çeviri)
Importance of fuel usage sensitivity has been increasing due to new generation engine types, improvements on the injection technology and future based emission rules as EURO 6. In order to reach demanded levels of vehicle performances and fuel consump-tions; injected fuel quantity, injection type and burn characteristics are stepped forward. Direct injection and fuel spray directing are within the topics which are developed eve-ryday. The purpose of this study is to investigate the effects of fuel injector needle and body dimensional changes on the spray injection characteristics. In order to do this, 25 pcs. Piezo injector have been produced and 12 different measurement points which have effect on spray characteristics have been defined. Spray fuel profile, flow rate and spray angle have been investigated corresponding the change of measurement points values. Also this thesis can be considered as a qualified source for injector R&D studies.