Planlamada görsel ifade teknikleri
Visualization technics in planning
- Tez No: 406584
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİYE YENEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: görselleştirme, görsel algılama, ifade teknikleri, kentsel planlama, grafik tasarım, visualization, visual perception, visual expression techniques, urban planning, graphic design
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bilginin grafik temsilinin geçmişi en erken dönemlerdeki haritacılık ve görsel betimlemenin tarihine dayanır. Baskı ve yeniden üretim teknolojisi, matematiksel teori ve pratiği, deneysel gözlem yapma ve kaydetme konularındaki gelişmeler grafiğin kullanım alanının genişlemesini, aynı zamanda içerik ve biçimde yeni ilerlemelerin kaydedilmesini sağlamıştır. 19. yüzyılda istatistiksel düşüncenin yükselişi ve çeşitli konularda verilerin toplanmasının yaygınlaşması görselleştirmenin evrimi diye tanımlanabilecek busürecin gelişimini etkileyen faktörlerdendir. En basit tanımıyla bilginin imajlarla ifade edilmesi olan görselleştirme; görsel düşünme ve görsel iletişim kavramları ile ilişkilidir. Görsel düşünmenin çözümlemesini yapmak için insan zihninin görsel bilgiyi nasıl işlediğini anlamak gereklidir. İnsan, görsel algı becerilerini; uzamsal akıl yürütme (spatial reasoning), örüntü tanıma (pattern recognition) ve büyük resimle düşünme gibi özelliklerle çalışacak duruma getirir. Bu sebeple görselleştirmedekavrama (cognition) ve insanın görsel algı becerilerinin kullanılmasını sağlayacak temsil ve sunum özelliklerinin belirlenmesi gerekliliği büyük önem taşır. Kavramayı güçlendirmek bilginin (information); düşünce(thoughts), sezgi (insights) ve bilinen bilgiye (knowledge) dönüşme işleminde etkinlik ve verimliliği artırmakla ilgilidir. Görselleştirmenin alanlarından biri olan coğrafi görselleştirme kent planlamasının her zaman büyük bir parçasını oluşturmuştur. Coğrafi görselleştirme; bilgi görselleştirme (information visualization), kartografya, görüntü analizi ve coğrafi bilgi sistemleri yaklaşımlarını biraraya getirerek; coğrafi mekansal verinin görsel araştırması, analizi, sentezi ve sunumu için teori, yöntem ve araçlar geliştirir. Planlama disiplini bu yöntem ve araçları herkesin anlayacağı ifade teknikleri aracılığıyla kullanır. Bu tez bu denli önemli bir iletişim aracı olan görsel ifade tekniklerinin kentsel planlamadaki önemi üzerine kurgulanmıştır. Tez kapsamında görselleştirme kavramı, tarihsel süreçteki evrimi, etkileşim içine girdiği disiplinler ve onlarla birlikte gelişimi incelenmektedir. Planlamanın tarihsel süreçte kullandığı görsel ifade teknikleri değişen planlama paradigmaları çerçevesinde ele alınmaktadır. Lefebvre'in mekanın üretimini onunla açıkladığı 'trialectic' terorisi; görselleştirme ve planlama arasında birbirini karşılıklı etkileyen ve değiştiren ilişkinin temelini oluşturmaktadır. Tez çalışması grafik ifade yöntemleri ve planlama-görselleştirme işbirliğine örnek gösterilen çalışmalarla son bulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Graphic representation of the information dates back to the earliest period in the history of cartography and visual imagery. Improvements in printing and reproduction technologies, mathematical theory and practice, empirical observation and registering issues have made an expansion of the use of graphic, also enabled the recording of new advances in content and form. In the 19th century the rise of ideas and dissemination of statistical data collection on various topics are the factors that influenced the development of this process that can be described as the evolution of visualization. Visualization in a simple way is the information expressed as an image that associated with visual thinking and visual communication concepts. In order to analyze visual thinking it is necessary to understand how the human mind processes the visual knowledge. We run our visual perception skills; with spatial reasoning, pattern recognition and thinking within big pictures. Thus cognition and the necessity of representation and presentation to ensure the exercise of human visual perception skills and features are of great importance in visualization. Amplify cognition is about maximizing how efficiently and effectively we are able to process the information into thoughts, insights, and knowledge. Geographic visualization (geovisualization) has been a very important part of urban planning for a long time. Geographic visualization refers to processes, techniques and tools that support geospatial data analysis through the use of interactive visualization. Geovisualization integrates approaches from information visualization, cartography, image analysis and geographic information systems (GIS) to provide theory, methods, and tools for visual exploration, analysis, synthesis, and presentation of geospatial data, which refers to any data that with some kind of geo referencing. This referencing ranges from precise geographic coordinates, through street addresses, to codes for administrative or other types of regions, such as zip codes and drainage basin indices. The aim of this thesis is to define visualization and its techniques and discuss their importance in urban planning as an important communication tool. The concept of visualization, the evolution of the historical process, the development of disciplines on which it interacts with are examined. Visual expression techniques used in the historical process of planning are discussed in the framework of the changing paradigms of planning. The theory 'trialectic' thanks to which Lefebvre explains the production of place; sets the basis of the relationship between visualization and planning and the mutual influence they have on each other. This thesis ends with examples of graphic expression methods and of planning co-visualization works.