Behçet hastalığına bağlı posterior üveit tedavisinde intravitreal deksametazon implantının etkinliği ve güvenilirliği
Safety and efficacy of intravitreal dexamethasone implant for treatment behçet posterior uveitis
- Tez No: 406639
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EROL COŞKUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Behçet hastalığı, deksametazon implantı, üveit, posterior üveit, tedavi, Behçet disease, dexamethasone implant, uveitis, posterior uveitis, treatment
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Behçet hastalığına bağlı posterior üveit tedavisinde intravitreal deksametazon implantının (Ozurdex®) sonuçlarını araştırmak Materyal metod: Aktif posterior üveit olan 12 Behçet hastasının 17 gözü çalışmaya alındı. Her göze tek bir deksametazon implantı uygulandı.En iyi düzeltilmiş görme keskinliği (EİDGK), santral maküler kalınlık (SMT), vitreal haze skoru (VHS), göz içi basınçı (GİB) enjeksiyon öncesi ve 1,3, 6 ve 12.ayda değerlendirildi. Bulgular: Ortalama EİDGK enjeksiyon öncesi değerlere göre her kontrol vizitinde anlamlı olarak arttı (tüm p< 0.05). Ortalama SMK ve VHS de enjeksiyon öncesi değerlere göre her kontrol vizitinde anlamlı olarak azalma görüldü (tüm p< 0.05). 3 gözde topikal antiglokomatöz kullanımını gerektiren GİB artışı görüldü. Sonuç: Tek bir deksametazon implantı uygulaması Behçet hastalığına bağlı posterior üveit tedavisinde 12 aylık takip boyunca etkili ve güvenli olarak bulundu.
Özet (Çeviri)
Purpose: To investigate the results of dexamethasone (DEX) implant (Ozurdex®) in the treatment of eyes with Behçet posterior uveitis. Methods: Seventeen eyes of 12 patients with active Behçet posterior uveitis were enrolled in the study. A single intravitreal injection of DEX implant was applied to each eye. Best corrected visual acuity (BCVA), central macular thickness (CMT), vitreous haze score, and intraocular pressure (IOP) were determined, at baseline and at each control visits of months 1, 3, 6, and 12. Results: The mean BCVA was significantly increased from baseline at each control visits (all p< 0.05). The mean CMT and vitreous haze score were significantly decreased from baseline at each control visits (all p< 0.05). Three eyes showed IOP spikes requiring topical antiglaucomatous treatment. Conclusions: A single intravitreal injection of DEX implant was safe and effective in the treatment of Behcet posterior uveitis for a 12 month follow up period