Erektil disfonksiyon tanısında plazma pentraxin-3 seviyesinin diagnostik değeri
Diagnostic value of plasma pentraxin-3 level in diagnosing erectile dysfunction
- Tez No: 406656
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET REŞİT ERSAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: erectile dysfunction, pentraxin-3 (PTX-3), atherosclerosis
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç : Erektil Disfonsiyon (ED), cinsel ilişki için yeterli ereksiyonun sağlanamaması ve/veya sürdürülememesi durumudur ve sıklığı yaş ile birlikte artmaktadır. Tüm dünyada yaygın bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkan bu hastalığın etyolojisinde organik nedenler vakaların %80 ninden sorumludur. Organik nedenli ED den ise en sık sorumlu olan patoloji aterosklerozdur. Bu çalışmada plazma PTX-3 seviyesinin Organik nedenli ED da tanısal değeri araştırılmıştır. Yöntem : Araştırmamıza ÇOMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Üroloji ve Kardiyoloji Ana Bilim Dalına başvuran 45 hastayı dahil ettik Hastaları 3 gruba ayırdık ve 1. grupta koroner arter hastalığı (KAH) tanısı almış erektil disfonksiyon hastalarını, 2. grupta koroner arter hastalığı ya da koroner arter hastalığı eşdeğeri (DM,HT,Hiperlipidemi) bir hastalığı olmayan erektil disfonksiyon hastalarını ve 3. gruba da erektil disfonksiyonu olmayan normal hastaları dahil ettik. Hastaları üroloji ve kardiyoloji poliklinik başvurusu yapan hastalarından seçtik. Araştırmaya dahil olmayı kabül eden tüm hastalaradan androloji polikliniğinde ayrıntılı öykü ve cinsel öykü alındı, demografik özellikleri sorgulandı ve hastalara IIEF(International Index of Erectile Function ) sorgulama formu uygulandı. Daha sonra hastalardan 2 tüp kan alındı ve 3000 devirde 10 dakika santrifüj edildi. Elde edilen plazmadan PTX-3 değerleri elde edildi. Bulgular : Plazma PTX-3 seviyesinin ED da tanısal değeri araştırılan bu çalışmada sonuçlar iki karşılaştırmada istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Bu iki karşılaştırma 1:tüm hasta grup ile (grup 1+grup 2) kontrol grubunda periferik kan ve kavernözal kan değerleri ,2:sadece ED nu olan, KAH olmayan (grup 2) ile kontrol grubunda periferik kan ve kavernözal kan değerleri arasındaki değerlendirmelerdir. Sonuç: PTX-3 endotel disfonksiyonunda daha önce bilinen biyokimyasal belirteçlerden daha spesifik olması nedeniyle vasküler kökenli ED hastalarının tanısında kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Erectile dysfunction (ED) is a sexual dysfunction characterized by the inability to develop or maintain an erection of the penis adequate for the sexual intercourse and its prevalence increases along with the age. Being a common sexual disorder all over the world, organic causes are the underlying reason for 80 percent of the cases. The most frequent pathology causing organic ED is atherosclerosis. This study investigates the diagnostic value of plasma PTX-3 level in organic ED. Method: This study included 45 patients admitted to the urology and cardiology clinics in the Medical Faculty of Canakkale On Sekiz Mart University. The patients were grouped into three: (1) patients with erectile dysfunction who were diagnosed with coronary artery disease (CAD); (2) patients with erectile dysfunction who did not have coronary artery diseases or any other equivalent disease (diabetes mellitus, hypertension and hyperlipidemia); (3) ordinary patients with no erectile dysfunction. The patient group consisted of those who were admitted to the urology and cardiology polyclinics. All patients who accepted to participate in this study were interviewed for detailed medical and sexual history and demographic characteristics in the andrology polyclinic and given the International Index of Erectile Function (IIEF). Then, two tubes of blood were collected from each patient and centrifuged at 3000 rpm for 10 minutes. The plasma obtained this way was used to find out the PTX-3 values. Results: The findings of this study, which investigates the diagnostic value of plasma PTX-3 levels in ED, were statistically significant for two comparisons. The first comparison is between the peripheral blood and cavernous blood values of the whole patient group (group 1 and 2) and the control group (group 3), while the second comparison is between the peripheral blood and cavernous blood values of the group 2(patients with ED who do not have CAD) and the control group (group 2). Conlusion: As PTX-3 is more specific than the formerly known biochemical markers in endothelial dysfunction, it can be used in the diagnosis of vascular originated ED.