Daptomisin, hiperbarik oksijen tedavisi ve ozon tedavisinin vasküler greft enfeksiyonunun tedavisindeki etkinliği
The effecti̇veness of daptomyci̇ne,hi̇perbari̇c oxygen therapy and ozone therapy on the treatment of vasculer graft i̇nfecti̇ons
- Tez No: 406657
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SAÇAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Vasküler greft enfeksiyonu, Daptomisinin, Hiperbarik oksijen tedavisi ve ozon tedavisi, Vascular graft infections, daptomycin, hyperbaric oxygen and ozone therapy
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç Greft enfeksiyonları vasküler cerrahi sonrasında ortaya çıkan önemli komplikasyonlardan biridir. Bu enfeksiyonların önlenmesi ve tedavisi konusunda önemli ilerlemeler kaydedilmiştir. Sistemik antibiyotik proflaksisinin, vasküler greft enfeksiyonu insidansını azaltmasına rağmen bu komplikasyon riskini tamamen ortadan kaldıramadığı görülmüştür. Bu çalışmada ratlarda oluşturulan greft enfeksiyonu modelinde daptomisinin, hiperbarik oksijen ve ozon ile birlikte oluşturduğu tedavi etkinliğinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Yöntem ve Gereç Literatürde tanımı yapılmış olan deneysel vasküler greft enfeksiyon modeli, ratlarda vasküler greft enfeksiyonu meydana getirmek için kullanıldı. Yaklaşık 250-300 gram ağırlığında 49 adet Wistar cinsi rat kullanıldı. Ratların sırt bölgesine yaklaşık 1,5 cm uzunluğunda tam kat cilt insizyonu yapılarak subkutan dokuya ulaşıldı. Bu katmanda subkutan bir cep oluşturuldu. Aseptik koşullarda bu hazırlanmış olan ceplere, Dakron greft parçaları yerleştirildi. Çalışmada yedi grup oluşturuldu. Grup 1'deki ratların subkutan dokusuna greft yerleştirildi. Bu grup mikroorganizma ile kontamine edilmedi ve bir tedavi uygulanmadı. Grup 2'de, subkutan cebe yerleştirilen greftlerin ardından metisiline dirençli staphyloococus aureus ATCC 43300 (MRSA) suşu kullanılarak kontamine edilmiş enfekte grup oluşturuldu, tedavi uygulanmadı. Diğer gruplardaki ratlara greft yerleştirilmesinin ve kontaminasyonun ardından tanımlanan protokollere uygun olarak daptomisin tedavisi (Grup 3), ozon tedavisi (Grup 4), hiperbarik oksijen tedavisi (Grup 5), daptomisin ile kombine ozon tedavisi (Grup 6) ve daptomisin ile kombine hiperbarik oksijen tedavisi (Grup 7) uygulandı. Belirlenen sürelerde sakrifiye edilen ratlardan çıkartılan greftlerin üzerindeki bakteri kolonizasyon sayıları istatistiksel analizler yapılarak karşılaştırıldı. Sonuç Vasküler greft enfeksiyonlarının önlenmesinde daptomisin tedavisinin, hiperbarik oksijen tedavisi ve ozon tedavisine oranla daha etkin olduğu gözlenmiştir. Bununla birlikte daptomisin tedavisi ile birlikte uygulanan hiperbarik oksijen tedavisi veya ozon tedavisi ile vasküler greft enfeksiyonlarının önlenmesinde tedavi başarısını yükseltmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim Graft infections are one of the most important complications in vascular surgery. There are numerous important advances in the prevention and treatment of these infections. In recent studies, systemic antimicrobial prophylaxis is shown to decrease but insufficient to eradicate the vascular graft infections. The aim of this study is to compare the effectiveness of daptomycin along with ozone and hyperbaric oxygen therapy in artificial vascular graft infection model on rats. Materials and Methods A previously defined rat model of vascular infection is utilized in order to produce vascular graft infections. In this study, 49 Wistar rats of 250-300 grams in weight are used. The dorsal skin of the rats are incised for proximately 1,5 cm and the subcutaneous tissue is dissected. Dacron graft pieces were put into the subcutaneous tissue. Rats are divided into 7 groups. Non-infected Dacron graft piece was put into the Group 1 and no treatment was administered. Infected grafts carried a methylene resistant Staphylococcus Aurelius strain ATCC 43300 (MRSA) was put into Group 2 and no treatment was administered. Infected grafts was also put into the remaining groups and following treatments were performed: Streptomycin in Group 3, ozone treatment in Group 4, hyperbaric oxygen therapy in Group 5, daptomycin and ozone in Group 6, daptomycin and hyperbaric oxygen in Group 7. Rats were sacrified in pre-determined time period and the graft pieces were removed and bacteriological studies were performed. Contaminated and non-contaminated groups are exposed to daptomycin, hyperbaric oxygen and ozone therapy and the treatment data were analyzed. Results Daptomycin therapy is shown to be more effective than the hyperbaric oxygen therapy and ozone therapy. Hyperbaric oxygen therapy was found to have more antibacterial effect than the ozone therapy.