Acil servise pulmoner emboli şüphesi ile başvuran olgularda klinik ve laboratuar bulguları ile skorlama sistemlerinin pulmoner emboli tanısına katkılarının değerlendirilmesi
Clinical and laboratory findings contribution to suspected pulmonary embolism patients whom present to emergency medicine
- Tez No: 406655
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OKHAN AKDUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Geneva Skoru, MPV, Pulmoner Emboli, Wells skoru, Geneva score, MPV, Pulmonary embolism, Wells score
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Pulmoner Emboli sık karşılaşılan, kötü prognozlu ve değişik klinik başvurular ile karşımıza çıkabilen bir hastalıktır. Pulmoner embolide karşılaşılan semptom ve klinik bulgular bu hastalık için spesifik değildir. Pulmoner embolinin ayırıcı tanı ve klinik tedavisi Acil Servis pratiklerinde bu nedenlerle önemli bir yer teşkil etmektedir. Bu çalışmanın amacı skorlama sistemleri ile laboratuar bulgularının pulmoner emboli tanısına olan katkısının araştırılmasıdır. Yöntem: Bu çalışma 1 Ocak 2012 ve 31 Aralık 2013 tarihleri arasında Acil Servisimize başvurup pulmoner emboli şüphesi ile radyolojik tetkik istenmiş olguların geriye yönelik taranması şeklinde yapılmıştır. Şüpheli olguların bilgisayar ve dosya kayıtları incelenerek her olgu için laboratuar değerleri, MPV düzeyi, Wells ve Geneva skorları ile emboli düzeyleri hesaplandı. Olgulara ait elde edilen sonuçlar istatistiksel olarak SPSS 19.0 ile değerlendirildi. Bulgular ve Sonuçlar: Çalışmaya dahil edilen 217 hastadan 68'inde (%31.3) bilgisayarlı tomografi ile emboli saptanmış iken; 149'unda (%68.7) emboli bulgusuna rastlanamadı. Emboli saptanan 68 olgunun 26'sında (%38.3) ana dallarda, 33'ünde (%48.5) segmenter dallarda, 7'sinde (%10.3) subsegmenter dallarda, 2 (%2.9) olguda ise mikroemboli tespit edildi. Embolisi olan 68 olgunun 33 tanesinde EKG'de anormallik mevcuttu. Çalışmaya alınan olguların MPV değerlerinin ortalaması 8.5±1.1 iken, beyaz küre değerlerinin ortalaması 10.85±3.8, Hgb değerlerinin ortalaması 12.03±1.9, trombosit sayısının ortalaması 247.391±84.406 olarak bulundu. Çalışmaya alınan olguların“Wells”skor ortalamaları 1.03±1.3,“Geneva”skor ortalaması ise 4.8±3.4 olarak tespit edildi. Pulmoner emboli tespit edilen olguların MPV değerlerinin istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksek olduğu görüldü (p0.01).Wells ve Geneva sınıflandırmalarının MPV ile korelasyonuna bakıldığında istatistiksel olarak bir fark görülmedi (p>0.01).
Özet (Çeviri)
Objective: Pulmonary embolism is a disease which commonly encountered, has bad prognosis and may present with different clinical symptoms. With early diagnosis and treatment, mortality rate can be reduced form 30% to 2-10%. Encountered symptoms and clinical findings are not specific for this disease. Differential diagnosis and clinical treatment of the Pulmonary Embolism in Emergency Medicine constitute an important place. The aim of this study was exploring the contribution of scoring systems and laboratory findings to the diagnosis of pulmonary embolism. Method: This study was made in the form of a retrospective scanning of cases with suspected pulmonary embolism cases in between 1 January 2012 and 31 December 2013. With examining suspected cases' computer and file records; laboratory values, MPV values, Wells and Geneva scores and embolism levels were calculated. Patients received results statistically evaluated with SPSS 19.0 and findings were compared with literature. Results and Conclusions: 217 patients were included; 68 (31.3%) cases have embolism and 149 cases (68.7%) do not have embolism. 26 (38.3%) out of 68 pulmonary embolism detected cases were located in main branch, 33 (48.5%) cases in segmental branches, 7 (10.3%) cases in subsegmentary branches and 2 (2.9%) cases have microembolism. ECG abnormalities were present in 33 out of 68 pulmonary embolism detected cases. The average value of MPV was 8.5 ± 1.1, WBC was 10.85 ± 3.8, Hgb was 12.03±1.9, thrombocyte was 247.391±84.406. Also average value of“Wells”score was 1.03 ± 1.3 and“Geneva”was 4.8 ± 3.4. Pulmonary embolism detected patients' MPV values were found to be statistically significantly higher (p < 0.05). Correlation between level of embolism and Wells and Geneva scores was present (p0.01). Also we did not detect statistically significant difference between MPV values and Wells and Geneva scores (p>0.01)