Larenks kanserli hastalarda mikronükleus, nükleoplazmik bridges ve nükleer buds görülme sıklığı
Micronucleus, nucleoplasmic bridges and nuclear buds frequency in larynx cancer patients
- Tez No: 406661
- Danışmanlar: PROF. DR. FEVZİ SEFA DEREKÖY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Mikronükleus, Nükleoplasmik Köprü, Nükleer Bud, Larenks Kanseri, Pestisit
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Amaç: Larenks kanseri baş boyun bölgesinde en sık görülen kanserdir. Bu çalışmada, KBB ana bilim dalında tanı ve tedavisi gerçekleşen larenks kanserli hastalardan alınan kan örnekleri değerlendirmeye alınmıştır. Kromozom hasarını belirleyebilmek için sitogenetik araştırmaya ihtiyaç duyulmuştur. Bu olgulardan sitogenetik incelemelerle MN, NPB ve NBUDS görülme sıklığı araştırılmıştır. Sonuçlar kontrol grubu ile karşılaştırılmış ve pestiside maruz kalmanın larengeal kanserleşme üzerine olan olası etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalında tanı ve tedavisi gerçekleşmiş 51 larenks karsinomlu olgu ve 51 kontrol grubu olmak üzere toplam 102 hasta değerlendirilmiştir. Kanserli hastaların klinik öyküsü, yaş ve cinsiyeti, mesleği, pestisite maruziyeti, sigara alışkanlıkları, operasyon öyküsü, radyoterapi ve kemoterapi alıp almadığı ile fizik muayene bulguları TNM klasifikasyonuna göre kayıt edilmiştir. Uygulanan tedavi tipi, nüks ve metastaz göz önüne alınmış ve kaydedilmiştir. Tüm hastaların peliferik lenfositlerindeki MN, NPB ve NBUDS varlığı araştırılmıştır. Larenks kanserli hastalarda pestisid kullanımı öyküsü olan hastalar ayrı bir kategoride değerlendirilmiş ve veriler pestisid maruziyeti olmayan grup ve kontrol grubu ile karşılaştırıldı. Kontrol grubu olarak çalışmaya 40 yaş ve üzeri, pestisit maruziyeti bulunmayan, ek hastalığı olmayan, herhangi bir nedenle ilaç kullanmayan ve ailesinde kanser öyküsü olmayan hastalar dahil edildi. Bulgular: Çalışmamızda yer alan 51 kanserli hastanın tamamı erkektir. Olguların yaş ortalaması 64 (38-81)dir. Kanserli hastaların %35,3'ü riskli meslek gruplarından (Çiftçi, marangoz, kahveci, ormancı, fırıncı, boyacı vb.), %64,7'si risksiz kabul edilen meslek gruplarındandı (Memur, esnaf, aşçı, vb.). Kanserli hastaların %47,1'i pestisit ile temas ederken, %52,9'unda pestisit maruziyeti yoktu. Kanserli gruptaki hastaların tamamı sigara içmekteydi. Hastaların Tümörlerin yerleşim yerine göre 5'i (%9,8) supraglottik, 46'sı(% 90,2) glottikken, subglottik yerleşimli tümörü olan hasta yoktu. T1 18 olguda (%35,3),2ü T2, 22 olguda (%43,1)'i, T3 9 olguda (%17,6)'sı T4 ise 2 olguda (%3,9) izlendi. Kanserli hastaların 6'sına (%11,8) total larenjektemi, 23 hastaya (%45,1) parsiyel 20'sine (%39,2) mikrolarengoskopik tümör rezeksiyonu operasyonu yapılırken, 2 hastaya (%3,9) sadece KT+RT (kemoterapi+radyoterapi) tedavisi verildi. Servikel lenf nodu metastazı 11 hastada (%21) saptandı.10 hastada(%19,6) N1 görülürken 1 hasta(%1,9) N2 idi. Kanserli hastaların 24'ü (%47,1)'i primer radyoterapi alırken, 2 hasta (%3,8) hem radyoterapi hem kemoterapi aldı. Hastaların takip süreleri incelendiğinde 2 ay ile 41 ay arasında değişmekte olup ortalama takip süresi 23,2 ay olarak bulundu. Kontrol grubunda yer alan 51 hastanın 24'ü (%47,1) erkek ve 27'si (%52,9) kadındı. Larenks kanserli hastalarda kontrol grubu ile karşılaştırıldığında kromozomal hasarın göstergesi olan MN, NBP ve NBUDS değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı artış saptandı. Kanserli grupta yer alan hastalardan tarım ilacı kullanan 24 hasta kullanmayan 27 hasta ile karşılaştırıldığında MN ve NBUDS değerleri arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu. NPB ortalama değerleri aralarındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Larenks kanserli hastalarda kontrol grubu ile karşılaştırıldığında kromozomal hasarın göstergesi olan MN, NBP ve NBUDS değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı artış saptandı. Kanserli grupta yer alan hastalardan tarım ilacı kullanan 24 hastada kullanmayan 27 hasta ile karşılaştırıldığında MN ve NBUDS değerleri arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu. NPB ortalama değerleri karşılaştırıldığında ise aralarındaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildi. Sonuç: Bu sonuçlar mikronükleus tekniğinin kanser tanısında güvenle kullanılabilecek bir teknik olduğunu gösterdi. Pestisit kullanan olgularda kromozom hasarı saptanmış olup MN ve NBUDS değerleri kanser gelişimini ortaya koyabilir. Bu çalışmanın ortaya koyduğu en önemli sonuç sigara kullanımı gibi pestisit kullanımının da sitogenetik değişikliğe neden olduğu ve ayrıca kansere yol açtığı yönünde olmuştur
Özet (Çeviri)
Aim: Laryngeal cancer is the most common cancer in the head and neck. In this study, blood samples which have been taken from the cancer patients who are being diagnosed and treated in the Laryngeal ENT department have been evaluated. Cytogenetic research has been required to determine the chromosome damage. From these cases MN, NPB and NBUDS incidences have been investigated with cytogenetic examination. Results were compared with a control group and the research of possible effects of exposure to pesticides on the laryngeal carcinogenesis has been aimed. Materials and Methods: In this study, 51 patients with laryngeal carcinoma and 51 control group, totally 102 patients whose diagnosis and treatments have been realised at the Faculty of Medicine Department of Otolaryngology of Çanakkale Onsekiz Mart University have been evaluated. Clinical history, age and gender, occupation, pesticide exposure, smoking habits, and history of operation of patients with cancer; whether they have received radiotherapy and chemotherapy and their physical examination findings have been recorded according to the TNM classification. Type of treatment applied, recurrence and metastasis have been considered and recorded. MN, NPB ve NBUDS presences of all patients in their periphery lymphocytes have been researched. Among patients with larynx cancer, patients with the history of pesticide usage have been evaluated in a different category and the data were compared with non-exposure to pesticide group and control group. As control group patients over 40 years old, with no exposure to pesticide, with no additional illness, not using any medicine for any reason and having no history of cancer in their family have been included in this research. Findings: All the 51 cancer patients in our study were male. The average age of cases was 64 (38-81). 35.3% of cancer patients were from risky occupations (farmers, carpenters, tea/coffee shop owners, foresters, bakers, painters etc.). 64,7% of them were from occupation groups regarded as risk-free jobs (civil servants, artisans, cooks, etc.). While 47.1% of patients with cancer have been in contact with pesticides, %52.9 of them have had no pesticide exposure. All of the patients in the cancer group were smokers. According to the settlement of the tumors on patients; 5 (9.8%) patients were supraglottic and 46 (% 90,2) patients were glottikk; however there were no patients with subglottic localized tumors. T1 was observed in 18 cases (35.3%), T2 in 22 cases (43.1%), T3 in 9 patients (17.6%), and T4 was observed in 2 patients (3.9%). While 6 (11.8%) of cancer patients were given total larenjekte, 23 (45.1%) of patients and partial 20 (39.2%) patients were given mikrolarengoskopik tumor resection operation, 2 (3.9%) of patients were given only CT + RT treatment. Servikel lymph node metastases have been found in 11 patients (21%). While N1 was observed in 10 patients (19.6%), N2 was observed in 1 patient. (1,9%). 24 cancer patients (47.1%) received primary radiotherapy whereas 2 patients (3.8%) received both radiotherapy and chemotherapy. When considering the follow-up period of patients, it ranged from 2 to 41 months and the average follow-up period was found as 23.2 months. 24 (47.1%) of the 51 patients who were included in the control group were male and 27 (52.9) of them were female. In larynx cancer patients, compared with control group, a statistically significant increase has been determined in MN, NBP and NBUDS values which are the chromosomal damage indicators. From cancer patients group, in 24 of patients using pesticides; the difference in MN and NBUDS, compared with non-pesticide using 27 patients, has been statistically found significant. The differences among NPB average values were not statistically significant. In Laryngeal cancer patients compared with the control group, a significant increase has been determined in the values of MN, NBP and NBUDS values which are indicators of chromosomal damage. From cancer patients group, in 24 of patients using pesticides; the difference in MN and NBUDS values, compared to non-pesticide using 27 patients, has been statistically found significant. When the NPB average values have been compared, the difference was not statistically significant.