Kronik viral hepatit B hastalarında serum galektin-3 seviyesi ile klinik, laboratuvar ve karaciğer histolojisi arasındaki ilişki
The relation between serum galectin-3 level and clinical futures, laboratory findings and liver histology in chronic viral hepatitis B patients
  1. Tez No: 406660
  2. Yazar: YILDIZ GARİP BİLEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDEM AKBAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik Hepatit B, İnaktif HBV taşıyıcıları, Galektin-3, Karaciğer, Histopatoloji, Chronic hepatitis B, Inactive hepatitis B virus carriers, galectin-3, Liver Histopathology
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Giriş ve amaç: Kronik hepatit B, kronik karaciğer hastalığının en sık sebebi olup hastalığın patogenezi henüz tam olarak anlaşılamamakla birlikte asıl olarak immün sistemdeki değişikliklerin fibrozisle sonuçlandığı bilinmektedir. Galektin-3, inflamasyonda, apopitoziste, fibroziste ve karsinogenezde etkili olduğu bilinen lektin grubundan bir proteindir. Çalışmamızda, inaktif hepatit B virüsü (HBV) taşıyıcılarında ve HBeAg negatif kronik hepatit B (KHB) hastalarında, serum galektin-3 seviyeleri ile karaciğer hasarının şiddeti arasında ilişkinin olup olmadığını değerlendirmeyi amaçladık. Materyal-Metod: Çalışmaya 25 sağlıklı kontrol, 25 inaktif HBV taşıyıcısı ve 25 de HBeAg negatif kronik hepatit B (KHB) olmak üzere 75 hasta dahil edildi. Tüm vakalarda galektin-3 seviyeleri ve diğer biyokimyasal değerleri ölçüldü. HBeAg negatif kronik hepatit B (KHB) hastalarına karaciğer biyopsisi yapılarak, tedavinin 1, 3, 6 ve 12. aylarında takipleri yapıldı. HBV DNA ile galektin-3 düzeyleri çalışıldı. Galektin-3 değerlerinin karaciğer histolojisi, laboratuvar ve klinik verilerle olan ilişkisi değerlendirildi. Verilerin analizi SPSS 19.0 programı ile yapıldı. Bulgular: Hastaların ortalama yaşı HBeAg negatif KHB grubunda 39,7±12,6 yıl, inaktif HBV grubunda 44,8±12,9 yıl, kontrol grubunda ise 43,1±14,9 yıl olarak saptandı. Serum galektin-3, KHB hastalarında [median (min-max) 567(13-2391) U/L] ve inaktif HBV taşıyıcılarında [706(0-1643) U/L] sağlıklı kontrollere [131(0-2864) U/L] göre anlamlı yüksek bulundu. KHB hastalarında galektin-3 seviyesi inaktif HBV taşıyıcılarına göre de daha yüksek bulunmasına karşılık istatistiki olarak anlamlı fark olmadığı saptandı. İnaktif HBV taşıyıcılarında ve aktif KHB hastalarında, serum galektin-3 seviyesi ile ALT, fibrozis, histolojik aktivite indeksi (HAİ), HBV DNA arasında bir korelasyon görülmedi. HBeAg negatif kronik hepatit B (KHB) hastalarının tedaviye başlandıktan sonraki 1, 3, 6 ve 12. aylarındaki takiplerinde de galektin-3 seviyeleri açısından anlamlı fark saptanmadı. Fibrozis derecesi ile ALT, AST, ALP, GGT, LDH arasında pozitif korelasyon tespit edildi. Sonuç: Serum galektin-3 seviyeleri KHB grubunda ve inaktif HBV grubunda kontrol grubuna göre anlamlı yüksek bulundu. KHB grubunda inaktif HBV grubuna göre de daha yüksekti fakat istatistiki olarak anlamlı değildi. Hastalar fibrozis skorlarına göre hafif ve orta/ağır olarak ikiye ayrıldığında, orta/ağır fibrozis grubunda ALT, AST, ALP, GGT, LDH istatistiki olarak anlamlı yüksek bulundu. Galektin-3, kronik hepatit B hastalarında karaciğer fibrozisini göstermede erken bir marker olabilir. Bunun daha geniş hasta sayısı ile yapılan kontrollü çalışmalarla desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Background and aims: Chronic hepatitis B is the most common cause of chronic liver disease. The pathogenesis of the disease is not yet completely understood. However, it is essentially known that immune system changes result in fibrosis. Galectin-3 is a protein from lectins and effective in inflammation, apoptosis, fibrosis and carcinogenesis. In our study we aimed to evaluate the relation between serum galectin-3 level and the grade of hepatic injury, in inactive hepatitis B virus (HBV) carriers and HBeAg negative chronic hepatitis B (CHB) patients. Methods: Inactive HBV carriers (n=25, HBeAg negative CHB patients (n=25) and healthy controls (n=25) were enrolled to the study. In all cases, serum galectin-3 levels and other biochemical parameters were measured. HBeAg negative CHB patients were evaluated histopathologically with liver biopsy and they were followed up for 12 months (1, 3, 6 and 12. months) after the start of treatment. The relation between serum galectin-3 levels and liver histology, laboratory findings and clinical features were evaluated. Data analysis was performed with SPSS 19.0 program. Results: Mean age of the patients in the HBeAg negative CHB group was 39.7 ± 12.6 years, in inactive HBV group was 44.8 ± 12.9 years and the control group was 43.1 ± 14.9 years. Serum galectin-3 level in CHB patients [Median (min-max) 567(13-2391) U/L] and inactive HBV carriers [706(0-1643) U/L] was significantly higher than healthy controls [131(0-2864) U/L]. Serum galectin-3 level in CHB patients was also higher than inactive HBV carriers but there was not statistically significant difference. We were found no significant correlation between serum galectin-3 levels and ALT, fibrosis, histological activity index (HAI) and HBV DNA. There was no significant difference in the galectin-3 levels after initiation of treatment of 1, 3, 6 and 12 months of follow-up in CHB patients. There was a positive correlation between the degree of fibrosis and serum ALT, AST, ALP, GGT and LDH levels. Conclusions: Serum galectin-3 level in CHB patients and inactive HBV carriers was significantly higher than healthy controls. Serum galectin-3 level in CHB patients was also higher than inactive HBV carriers but there was not statistically significant difference. Serum ALT, AST, ALP, GGT, LDH levels in moderate / severe fibrosis group were significantly higher than mild fibrosis group. Galectin-3 may be an early marker of liver fibrosis in chronic hepatitis B patients. These results must be supported by the larger randomized controlled studies.