Bağdat ve İstanbul Süper Lig hentbol takım oyuncularının üst ekstremitelerinde karşılaşılan spor yaralanmalarının değerlendirilmesi
A comparative analysis for ainjuries to the upper extremity in handball players in Super League in the province of Baghdad and İstanbul
- Tez No: 406673
- Danışmanlar: PROF. DR. NİYAZİ GÜVEN ERDİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, Sağlık Eğitimi, American Culture and Literature, Health Education
- Anahtar Kelimeler: Spor Yaralanma, Üst Ekstremite, Anket, Analiz, Sport Injuries, Upper Extremity, survey, analysis
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Her spor dalında sporcu yaralanma ile karşılaşmaktadır. Spor yaralanması çeşitlidir. Yaralanma vücudun her bölgesinde meydana gelebilir. Spor yaralanması hem sporcunun geleceği, hem de tıbbi açıdan önemsenmelidir. Yaralanma riski, sporcuların uygun forma ve kondisyona sahip olmasıyla ve sezon dışında, öncesinde ve içindeki önleyici yaklaşımlarla asgari düzeye indirilebilir. . Bu araştırma; Bağdat ve İstanbul süper lig hentbol takım oyuncularının aralığındaki erkek sporcuların yaralanmalarla ilgili bilgi düzeylerini tespit etmek ve takımlar arasındaki farklılıkları ortaya çıkarmak amacıyla yapılmıştır. Araştırma kapsamındaki ankette Bağdat ve İstanbul iller sınırlarında süper lig hentbol takımları oyuncularının üst ekstremitelerinde lisanslı erkek sporcuların karşılaştıkları yaralanmaların ve yaralanmalardan korunma konusundaki bilgi düzeylerinin, bu parametrelerin takımlara oyuncularının göre farklılıkları ortaya konulmuştur. Uygulama, çalışmanın uygulandığı süre içerisinde ulaşılan toplam 84 sporcu üzerinde yapılmıştır. Katılımcıların yaş ortalaması 30,9 ± 3,58 olarak hesaplanmıştır. Araştırmada, verilerin analizi bilgisayarda SPSS 16.0 programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Sürekli değişkenlerin karşılaştırılmasında T testi ve ANOVA kullanılmıştır. Kategorik veriler ise çapraz tablolar, Varyans Kaynağı , Standart karesi hasap, (F değer) ve Pearson Korelasyon Testi kullanılarak analiz edilmiştir. Yapılan çalışmada oyuncularının Bağdat ve İstanbul iller tekrarlama ve yüzde bakımından omuz yaralanmaları, dirsek yaralanmaları ve el ve parmak olayları daha sık görülmektedir Yaralanmaları en çok göz ardı eden takımlar hentbol olmuştur.Çalışmaya katılan sporcuların büyük bir çoğunluğu yaralanmaya karşı özel bir önlem almaya gerek duymamışlardır. 84 sporcunun %83,33'ü en az 1 kez yaralanmamış ve %59,52'ü kücuk yaralanma en az riskli olduğunu söylemektedir.Bağdat il oyuncularının hentbolda en çok rakibin darbesiyle yaralanma yaşanmakta, İstanbul il ise yetersiz ısınma yaralanma neden olmaktadır. Ankete katılan sporcuların oyuncularının hentbolda çoğunluğu yaralanmalar karşısında doktora başvurmayı tercih etmektedir. Araştırmanın bitiminde elde edilen veriler sonucunda, bu alanla ilgili çalışma yapmak isteyen araştırmacıların benzer bir çalışmayı da antrenörler üzerinde uygulamalarının ve çıkan sonuçları da karşılaştırmalarının faydalı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY A COMPARATIVE ANALYSIS FOR AINJURIES TO THE UPPER EXTREMITY IN HANDBALL PLAYERS IN SUPER LEAGUE IN THE PROVINCE OF BAGHDAD AND ISTANBUL In every sport athletes are faced with injuries. Sports injuries are varied. Injuries can occur in every region of the body. The future of sports injuries and athletes, as well as medical terms should be considered. Risk of injury, athletes and fitness by having the proper uniform and out of season, before and can be minimized with preventive approach within. In this paper, the scope of the athletes upper extremity injuries as a result of shoulder injuries and treatment methods aimed to investigate . This research's aim is to state the knowledge levels of male sports men handball players in super league in the province of Baghdad and Istanbul about injuries and to determine the differences among branches. In the survey, this is in the scope of research, injuries that licensed male sports men handball players in super league in the province of baghdad and istanbul provinces encounter and knowledge levels about avoiding injuries, the differences of these parameters according to branches are stated. The survey is conducted on 84 sportsmen. Participants' average age is computed as 309, ±3, 58. In the research, analysis of parameters is done by the computer program SPSS 16.0. In the comparison of the continuous variables T Test and ANOVA are used. Categorical data are analyzed by using cross tables, analysis of variance,value F and Pearson's Correlation Test. According to the research,shoulder joint injuries, hand and fingers injuries, hand and phalanges injuries are frequently seen. Injuries are at least taken into consideration by badğat provınce hentbol players and mostly heeded by istanbul provınce hentbol players. Majority of the sportsmen that participated the research, do not take specific precautions against injuries. %83,33'of the 84 sportsmen is injured at least once and % 59,52 of the sportsmen state that asmall injuries are more risky. Badğat provınce hentbol players injuries are more frequently happen after a blow from a competitor and for Istanbul provınce hentbol players injuries lack of warm up causes injuries. Most of the sportsmen that participated in the survey prefer going to a doctor in case of an injury. At the ending of the research, the results of the parameters point out that, the researchers, those want to study in this field, should conduct a similar survey on trainers and compare the results.