Postmodern dönemde değişen konut algısı bağlamında kapalı siteler: Başakşehir, Kayabaşı Mahallesi örneği
Gated communities in the context of the changes in housing perception during the postmodern period: Example of Başakşehir, Kayabaşı neighbourhood
  1. Tez No: 760218
  2. Yazar: MÜNİRE RANA BAĞDAT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZAFER SAĞDIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Postmodernizm, konutun anlamı, konutun metalaşması, kapalı siteler, Başakşehir'deki kapalı siteler, Postmodernism, meaning of housing, commoditization of housing, gated communities, gated communities of Başakşehir
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Tarihi ve Kuramı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 328
Özet
Postmodernizmle beraber düşünsel alanda oluşan değişimler fiziksel mekânı da etkilemiş ve bu kültürel zeminin yansıması olarak yeni kentsel oluşumlar ve ilişkiler ortaya çıkmıştır. Kentsel mekândaki bu değişimlerin açıkça izlenebileceği, yaşamsal eğilimlerle büyük değişimler gösteren konut alanları, postmodernizmin ortaya koyduğu yeni bakış açısıyla yeniden anlamlanmakta ve bu anlamlanışla konut mekânsal olarak da bir farklılaşma süreci yaşamaktadır. Günümüz postmodern toplumunda, konut daha önceki dönemlere ait kavrayışlardan, organik bir bağı bulunan modern dönemin dahi anlamsal değerlerinden ciddi bir farklılaşmaya uğramış olarak karşımıza çıkmaktadır. Modernizmin ilerlemecilik, rasyonellik gibi kavramları çerçevesinde gelişen konut, işlevin her zaman ön planda tutulduğu, çağının ekonomik ve kültürel yansımalarını içinde barındıran mekânlar olmuştur. Postmodern dönemsınırların silikleştiği, üst anlatıların reddedildiği, herşeyin olabilirliğinin kabul edildiği, göstergelerin yoğunlaştığı, kaotik bir dönem olurken, bu yeni bakış açısı, toplumsal ve kültürel bir değişimi beraberinde getirmiş, bu değişim konut alanlarında da kendini göstermiştir. Bu dönemde konut, bir barınak olmasının yanında bir meta, ekonomik ve hukuksal bir güvence, bir statü sembolü, yatırım aracı olma gibi birçok anlamı kendinde toplamaktadır. Bu dönemde konutun yaşadığı en büyük değişim, konutun tüketim kültürü içerisinde alınıp satılan bir metaya dönüşmesi olurken, yaşanan bu dönüşümle konut, kullanıcısı için bir statü işareti ve kimlik ifadesi olarak kullanılmaya başlamıştır. Postmodern dönemde konutta yaşanan anlamsal değişim, tüketim ekseninde anlam kazanan konut tipolojileri olan loftlar, kapalı siteler ve rezidansları ortaya çıkarmıştır. Bu tipolojilerden kapalı siteler, konut alanlarının tüketim kültürüyle nasıl bir anlamsal ve mekansal değişim süreci yaşadığını yansıtan konut alanlarıdır. Başakşehir'deki kapalı siteler üzerine yapılan örneklem çalışması, kapalı sitelerin sahip olduğu kimlik ve statüye işaret eden söylemsel göstergeleri, kapalı sitelere ait medya temsilleri ve reklam metinlerinde“geleneksel”,“modern”,“ayrıcalıklı”,“prestijli”gibi kelimelere yapılan vurgular olarak ortaya koyar. Diğer taraftan, kimlik ve statüye işaret eden mekansal göstergeler olarak, kapalı sitelerde oluşturulan kentsel sınırlara ve kapalı sitelerin içerdiği farklı sosyal donatı alanlarına işaret eder.
Özet (Çeviri)
Along with postmodernism, changes in the intellectual space have also affected physical space, and new urban formations and relationships have emerged as a reflection of this cultural background. Residential areas, which come across as areas where these changes in urban space are re-understood from a new perspective created by postmodernism, and with this understanding, housing is also experiencing a process of spatial differentiation. In today's postmodern society, housing has undergone a serious differentiation from the concepts of earlier eras, even the semantic values of the modern era. In modernism, housing has always been a place where function has always been at the forefront, housing the economic and cultural reflections of its era. The postmodern period was a chaotic period in which boundaries became silicified, super-narratives were rejected, the possibility of everything was accepted, indicators intensified, this new perspective brought about a social and cultural change, and this change also manifested itself in residential areas. During this period, housing, in addition to being a shelter, collects many meanings such as being a commodity, an economic and legal guarantee, a status symbol, and an investment tool. The biggest change experienced by housing during this period was the transformation of housing into a commodity bought and sold in consumer culture, while with this transformation, housing began to be used as a status sign and identity expression for its user. In the postmodern period has revealed lofts, gated communities and residences, which are housing typologies that have gained meaning on the axis of consumption. Gated communities from these typologies are residential areas that reflect how the residential areas are experiencing a process of semantic and spatial change with consumer culture. The study case which is about gated communities in Başakşehir shows that gated communities have discursive and spatial identity and status indicators.