Mesane tümörü nedeni ile sistektomi uygulanan ve sonuç patolojik evresi PT3- PT4 olan hastalarda, laparoskopik radikal sistektomi ile açık radikal sistektominin sonuçlarının karşılaştırılması
Laparoscopic versus open radical cystectomy in PT3 and PT4 bladder cancer: Perioperative and mid-term oncological outcomes
- Tez No: 406688
- Danışmanlar: PROF. İSMET YAVAŞCAOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: bladder, urinary diversion, bladder neoplasms, laparoscopy, cystectomy
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Mesane tümörü nedeni ile radikal sistektomi uygulanan hastalarda laparoskopik ve açık radikal sistektomi tekniğinin karşılaştırılmalı olarak değerlendirilmesi planlandı. Çalışmamızda laparoskopik ve açık radikal sistektomi uygulanan hastaları iki gruba ayırarak retrospektif olarak incelemeye aldık. Patolojik sonucu pT3 ve pT4 gelen hastaları çalışmaya dâhil ettik. Klinik evrelemede lenf nodu metastazı dışında gösterilebilir metastazı olan, abdominal geniş cerrahi uygulanan, abdominal radyoterapi öyküsü olan, trandelenburg için kontrendike olan, üç aylık takip süresinden az takibi olan, ortotopik diversiyon uygulanan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Açık radikal sistektomi uygulanan 39 hasta, laparoskopik radikal sistektomi uygulanan 35 hasta çalışmaya dâhil edildi. Hastaların preoperatif, özelliklerinden yaş, cinsiyet, ASA(American Society of Anesthesiologists) skoru, neoadjuvan tedavi alıp almadığı, BCG(Bacille Calmette-Guérin) tedavisi alıp almadığı, preoperatif klinik evresi, peroperatif özellikler; ortalama kan kaybı, eritrosit transfüzyonu, ortalama ameliyat süresi, ek cerrahi uygulanıp uygulanmadığı, hg(hemogram) kaybı, kreatinin değişikliği, patolojik özellikler, postoperatif hastanede yatış süresi, nazogastrik çekilmesi ve oral alım süresi, adjuvan KT(Kemoterapi), ortalama yaşam süresi, hastalıksız sağkalım süresi, peroperatif ve postoperatif komplikasyonlar değerlendirildi. İstatistiksel analiz için Microsoft Excel 2007 ve SPSS for Windows 22.0 programı kullanıldı. İstatiksel anlamlılık için
Özet (Çeviri)
Purpose: To compare perioperative and mid-term oncological outcomes of laparoscopic radical cystectomy (LRC) and open radical cystectomy (ORC) in patients with pT3 and pT4 bladder cancer. Materials and Methods: Following the approval from the local ethical committee we retrospectively reviewed medical records of patients who underwent LRC or ORC in our tertiary referral center between 2008 and 2014 with a pathological diagnosis of pT3 and pT4 bladder cancer. Following criteria are considered as an exclusion criteria: distant lymph node metastases, history of extenabdominal surgery, external radiotherapy, non tolerable for Trendelenburg position, follow up less than 3 months. A total of 39 and 35 patients underwent ORC and LRC respectively. Patient demographics including the history of preoperative adjuvant intravesical therapies, perioperative outcomes and complications and oncological outcomes were compared across the groups. Results: Mean estimated blood loss and length of hospital stay were significantly less in LRC group. Regarding survival and disease-free survival no statistical difference was observed between the two groups. Conclusions: LRC can be considered as a safe alternative surgical approach to ORC without compromising the oncological principles.