Behçet hastalarında cinsel fonksiyonların değerlendirilmesi
Evaluation of sexuel functions in patients with behcet's disease
- Tez No: 406749
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KARAKUZU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Behçet hastalığı, cinsel disfonksiyon, depresyon, anksiyete, Behçet's disease, sexual dysfunction, depression, anxiety
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı Behçet hastalığının (BH) cinsel fonksiyonlar üzerine etkisi ve cinsel fonksiyonların anksiyete ve depresyon seviyeleri ile ilişkisini araştırmaktır. Yöntem: Çalışmaya Mart 2014-Aralık 2014 tarihleri arasında İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı'na başvuran ve Uluslararası Behçet Hastalığı Çalışma Grubu tanı kriterlerine göre BH tanısı almış 50 Behçet hastası alınmıştır. Konrol grubu ise Behçet hastaları ile yaş, cinsiyet ve sayı olarak benzer nitelikte, herhangi bir dermatolojik ve psikiyatrik hastalığı olmayan sağlıklı gönüllülerden seçilmiştir. Tüm katılımcılara sosyodemografik ve klinik veri formu, Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ) ve Arizona Cinsel Yaşantılar Ölçeği (ACYÖ) uygulanmıştır. Bulgular: Hasta grubunda yaş ortalaması 36,44±10,28 (19-55) yıl ve sağlıklı kontrollerde 36,44±10,28 (19-55) yıl olup her iki grup arasında anlamlı fark yoktu. Cinsel disfonksiyon oranı hasta grubunda (%84) sağlıklı kontrol grubuna (%54) göre anlamlı şekilde daha yüksekti. Çalışmamızın neticesinde Behçet hastalarında kontrol grubuna göre daha yüksek oranda depresyon, anksiyete ve cinsel işlev bozukluğu saptanmıştır. Cinsiyetlere göre kıyaslandığında hem Behçet hastalarında hem de kontrol grubunda kadınların ACYÖ puan ortalamalarının daha yüksek olduğu ve daha fazla cinsel işlev bozukluğu gösterdiği belirlenmiştir. BDÖ ve BAÖ puan ortalamaları açısından ise her iki grupta da cinsiyetler arasında anlamlı istatistiksel fark saptanmamıştır. Behçet hasta grubunda BDÖ ve BAÖ puanı ile cinsel fonksiyonlar arasında anlamlı şekilde ilişki saptanmıştır. Ayrıca aktif göz tutulumu olan hastaların BDÖ puanları göz tutulumu olmayanlara göre daha yüksek bulunurken, aktif oral aftı olan olguların ise BAÖ puanları oral aftı olmayanlara göre daha yüksek bulunmuştur. Hastalık süresi ile BDÖ ve ACYÖ puanları arasında zayıf pozitif yönde istatiksel olarak anlamlı ilişki bulunmuştur. Sonuç: Bu çalışmada Behçet hastaları grubunda cinsel disfonksiyon görülme sıklığının sağlıklı kontrollere göre anlamlı şekilde daha yüksek olduğu sonucuna varılmıştır. Behçet hastalarında depresyon ve anksiyete bulunmasının cinsel fonksiyonlar üzerinde olumsuz etkileri olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Objective: The aim of this study was to investigate the inflence of Behçet's disease (BD) on sexual functioning and the relation of sexual functions with anxiety and depression. Methods: In this study, 50 patients who applied to İzmir Katip Çelebi University, Atatürk Training and Research Hospital, department of Dermatology between March 2014 and December 2014 and who were diagnosed as Behçet's disease according to the diagnostic criteria of International Behçet Disease Study Group were investigated. The control group was selected from healty volunteers who were similar in age, sex and number of Behçet's patients without any dermatological and psychiatric diseases. Socio-demographic and clinical data form, the Beck Depression Inventory (BDI), the Beck Anxiety Inventory (BAI) and the Arizona Sexual Experience Scale (ASEX) were carried on whole participants. Results: The mean age of patients was 36,44±10,28 (19-55) years and the mean age of controls was 36,44±10,28 (19-55) years and there was no signifiant difference between two groups. The rate of sexual dysfunction was signifiantly higher in patients group (84%) than in controls (54%). The mean BDI, BAI and ASEX score were signifiantly higer in BD group than those in healthy controls. In our study, higher levels of depression, anxiety and sexual disorders were observed in Behçet's patients than the control group. When it was compared in terms of sex, it was determined that the average ASEX points were higher and there were more sexual disorders on women both on the Behçet's and on the control group. In terms of the BDI and BAI, no significant statistical difference was observed on the two groups between the sexes. There was a statistically positive correlation between BDI, BAI and ASEX score in BD patients. On the contrary, there was no relation between ASEX and presence of genital ülcerations. Moreover, it was determined that the anxiety levels of patients with active oral ulcerations and the depression levels of patient with active eye involvement decreased quite reasonably than those in controls. However, there was mild positive correlation between disease duration, BDÖ and ASEX scores in BD group. Conclusions: In this study, it was concluded that sexual dysfunction was more frequent among BD patients than healthy controls. Also we found that the presence of depression and anxiety in BD patients had negative effect on sexual functions.