Ada kıkırdak ve mozaik kıkırdak greft uygulanan tip 1 timpanoplastili hastalarda greft tutulumu ve işitme sonuçlarının karşılaştırılması
To compare the hearing results and the graft success in the patients who underwent cartilage TYPE 1 tymanoplasty with island technique and mosaic cartilage tymanoplasty
  1. Tez No: 406750
  2. Yazar: AYKUT KAPTAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYDAR KAZIM ÖNAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Kıkırdak, timpanoplasti, ada, mozaik, Cartilage, tympanoplasty, island, mosaic
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 38
Özet
Bu çalışmadaki amacımız ada kıkırdak tip 1 timpanoplasti ve mozaik kıkırdak timpanoplasti yapılan hastaların işitme sonuçlarının ve greft başarısının karşılaştırılmasıdır. Bu retrospektif çalışmada Ocak 2009 ve Aralık 2014 tarihleri arasında 32 mozaik kıkırdak timpanoplasti ve 25 ada kıkırdak timpanoplasti yapılmış hastalar karşılaştırıldı. Ortalama takip süresi 18,96 ±15,13 aydı. Preoperatif ve postoperatif otoskopik bulgular , preoperatif postoperatif işitme sonuçları ve hava-kemik yolu aralığı değerleri karşılaştırıldı. Tüm hastalar içerisinde greft başarısı %89,4 ada kartiaj grubunda %84 mozaik kartialj grubunda ise %94 olarak bulundu. Teknikler arasında hava kemik yolu kazancı, işitme kazancı ve greft başarısı açısından anlamlı fark bulunmadı. Her iki grupta sigaranın ve bilateral hastalığın greft başarısızlığı üzerine etkileri arasında anlamlı fark bulunmadı. Bu sonuçlar gösterior ki kıkırdak greft tekniğin ada veya mozaik olmasının greft tutulumu ve işitme kazancı açısından birbirlerine üstünlükleri bulunmamaktadır.
Özet (Çeviri)
Our aim in this study is to compare the hearing results and the graft success in the patients who underwent cartilage type 1 tymanoplasty with island technique and mosaic cartilage tymanoplasty. In this retrospective study, the 32 patients who underwent mosaic cartilage tymanoplasty and 25 patients who underwent cartilage type 1 tymanoplasty with island technique were compered between January 2009 and December 2014. The avarage follow-up time was 18,96 +-15,13 months. Preoperative and postoperative otoscopy findings, preoperative, postoperative hearing results and air bone gap frequencies were compered. The overall graft success was 89,4% and it was 84% in cartilage type 1 tymanoplasty with island technique group and it was 94% in mosaic cartilage group. It was not found a meaningfull difference between the techniques in terms of air bone gap gain, hearing gain and graft success. In both groups, it was not found a meaningfull difference on the effects of graft failure between smoking and bilateral illness. These results show that there is no advantage of over either of the techniques in terms of graft success and hearing gain.