Behçet hastalığında renal fonksiyonların değerlendirilmesi
Evaluation of renal functions in Behçet's disease
- Tez No: 324063
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KARAKUZU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Behçet hastalığı, renal tutulum, cinsiyet, hastalık süresi, fonksiyontestleri, renal, Behçet disease, renal involvement, gender, disease duration, function tests, renal
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç. Behçet hastalığı (BH), etyolojisi bilinmeyen, tekrarlayan vaskülitle karakterizemultisistemik bir hastalıktır. Behçet hastalığında renal tutulumun eskiden daha nadirolduğuna inanılmaktayken son yıllarda artan vaka bildirimleri sanıldığından daha sık birkomplikasyon olduğunu göstermektedir. Bu çalışmada Behçet hastalığının renalfonksiyonlar üzerine etkisini ve renal fonksiyon testleri ile tansiyon arteriyeldeğerlendirilmesinin renal tutulumu yansıtmadaki tanısal değerini araştırmakamaçlanmıştır.Materyal ve Metot. Bu amaçla çalışmaya Uluslararası Behçet Hastalığı Çalışma Grubutanı kriterlerine göre tanı alan 50 hasta ve 50 sağlıklı gönüllü alındı. Her iki gruptanalınan kan ve idrar örneklerinde BUN, kreatinin, ürik asit Cobas 8000 markaotoanalizörde spektrofotometrik yöntemle; Na, K, ise aynı cihazda iyon selektif metodlaçalışıldı. Spot idrarda proteinüri ve hematüriye dipstick yöntemiyle bakıldı. Gruplarınsistolik ve diastolik tansiyon arteriyel değerleri kaydedildi. Hasta ve kontrol gruplarıbakılan parametreler açısından karşılaştırıldı. Ayrıca hastalardan elde edilen sonuçlarcinsiyet ve hastalık süresine göre gruplandırılarak istatistiksel olarak değerlendirildi.Bulgular. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre kontrol grubu ile hasta grubu arasındaBUN, kreatinin, Na, K, ürik asit, sistolik-diastolik tansiyon, hematüri, piyüri veproteinüri değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu. Hastalarımızın renalfonksiyon testleri cinsiyet ayrımı yapılarak değerlendirildiğinde BUN, kreatinin ve ürikasit düzeyleri erkekler lehine istatistiksel olarak anlamlı olarak yüksek bulundu (p=0.03,p=0.00, p= 0.03). Çalışma grubumuz hastalık süreleri açısından ele alındığında hastalıksüresi 10 yıldan daha fazla olan hastalarda BUN düzeyi, hastalık süresi 10 yıldan azolan hastalara göre anlamlı olarak yüksekti (p=0.01). Ayrıca hastalarımıza klinikbelirtileri açısından bakıldığında, artralji ve artrit ile kreatinin düzeyi arasında, artraljiile ürik asit arasında, proteinüri ile de eritema nodozum ve diastolik tansiyon arasındaanlamlı korelasyon mevcuttu.Sonuç. Sonuç olarak Behçet hastalığının böbrek üzerine özellikle uzun dönemde önemlietkileri olabilir. Bu nedenle özellikle erkek hastalarda ve 10 yıldan daha uzun süredirBehçet hastalığı tanısı almış olanlarda ileri tetkikler ve böbrek biyopsisi gerekebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTAim. Behçet?s disease is a multisystemic disorder that is characterized by recurrentvasculitis with unknown etiology. As renal involvement in Behçet?s disease is believedto be rare in the past, increased case reports in recent years suggest that it is a morefrequent complication than formerly assumed. In this study, we aimed to investigate theeffect of Behçet?s disease on renal functions and diagnostic value of renal function testsand arterial blood pressure assessment in reflecting renal involvement.Materials and methods. For this purpose, 50 patients with diagnosis of Behçet?sdisease according to International Working Group Criteria for Behçet?s Disease and 50healty volunteers were included in the study. Blood and urine samples were taken fromeach group; BUN, creatinine, uric acid were studied by Cobas 8000 brandedautoanalyser with spectrophotometric method and Na, K were studied by the samedevice with ion-selective method. Proteinuria and hematuria were determined by meansof dipstick in spot urine. Systolic and diastolic arterial blood pressure of groups wererecorded. The patient and control groups were compared in terms of these parameters.In addition, the results obtained from patients were grouped according to gender anddisease duration and then evaluated statistically.Results. There was no statistically significiant difference between BUN, creatinine, Na,K, uric acid, systolic and diastolic blood pressure, hematuria, proteinuria values of thestudy group and control group. Evaluation of renal function tests revealed that there wasstatistically significiant distinction between BUN, creatinine and uric acid levels offemale and male patients in favor of men (p = 0.03, p = 0.00, p = 0.03). The studypopulation was evaluated in terms of duration of illness and BUN level wassignificiantly higher in patients with Behçet?s disease duration of more than 10 yearscompared with less than 10 years. (p = 0.01). As a result of the assessment of clinicalsymptoms; correlation between arthralgia, arthritis and creatinine, also arthralgia anduric acid was found. There was also a significiant correlation between erythemanodosum, diastolic blood pressure and proteinuria.Conclusion. Behcet's disease can have serious effects on the kidney, especially in thelong term. Therefore, especially in male patients and those with a diagnosis of Behçet'sdisease for more than 10 years, further tests and biopsy may be indicated.