Fibromiyaljili hastaların kişilik özelliklerine göre gruplanması ve bu gruplarda pregabalin ve duloksetin tedavilerinin etkinliğinin karşılaştırılması
Personali̇ty characteri̇sti̇cs of pati̇ents wi̇th fi̇bromyalgi̇a, and to compare the effecti̇veness of pregabali̇n and duloxeti̇ne treatments i̇n these groups
  1. Tez No: 406824
  2. Yazar: ESRA ÇELEBİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SARFİNAZ ATAOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Fibromyalgia syndrome, personality traits, pregabalin, duloxetin
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Amaç: Fibromiyalji sendromlu (FMS) hastaları kişilik özelliklerine göre ayırıp, bu kişiliklerde duloksetin ve pregabalin tedavisinin etkinliklerini araştırmak ve bu etkinlikleri birbirleri ile karşılaştırmaktır. Hastalar ve Yöntem: Çalışmaya FMS tanısı konan ve başka hastalığı olmayan 103 kadın hasta alındı. Eysenck Kişilik Anketi Kısa Formu kullanılarak nörotik, dışa dönük ve nörotik-dışa dönük olmak üzere 3 grup belirlendi. Bu üç grup kendi aralarında rastgele iki gruba ayrıldı ve 12 hafta süreyle gruplardan birine 60 mg/gün duloksetin, diğerine 300 mg/gün pregabalin tedavisi uygulandı. Hastaların tedavi öncesi ve tedavi sonrası ağrı şiddetleri Visual Analog Skala, depresyonları Beck Depresyon Ölçeği, yaşam kalitesi SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği, fonksiyonel durumları ise Fibromiyalji Etki Anketi ile değerlendirildi. Bulgular: FMS'nin nörotik kişilik yapısında olan kişilerde daha fazla görüldüğünü; FMS tedavisinde kullanılan pregabalin ve duloksetinin ağrı, hassas nokta, yaşam kalitesi ve depresyon skorlarında düzelme sağladığını bulduk. Kişilik grupları değerlendirildiğinde; SF-36 yaşam kalitesi ölçeğinin enerji (vitalite) alt parametresinde ve FIQ skorunda iyileşmenin dışa dönük grupta, Beck depresyon ölçeğindeki düzelmenin ise nörotik grupta daha fazla olduğunu saptadık. Medikal tedavide kullanılan ilaçlar birbirleriyle karşılaştırıldığında ise; her iki ilacın da SF-36 yaşam kalitesi ölçeğinin emosyonel rol güçlüğü ve sosyal fonksiyon alt grupları dışında tüm parametrelerde klinik düzelmeyi sağladığı, VAS ağrı skorunda ise dışa dönük grupta pregabalin tedavisinin daha etkili olduğunu bulduk. Sonuç: FMS'nin nörotik kişilik yapısında olan kişilerde daha fazla görüldüğünü, tüm kişilik gruplarında hem pregabalinin hem de duloksetinin etkili olduğunu, nörotik yapıya sahip olan FMS hastalarının tedavilerinin bazı parametrelerde dışa dönük kişiliğe göre daha zor olduğunu saptadık. Dışa dönük kişiliğe sahip olanlarda öncelikle pregabalin tedavisinin başlanması, emosyonel rol güçlüğü ve sosyal fonksiyonlarda iyileşme olmaması nedeni ile yeni tedavi seçeneklerinin de araştırılması gerektiği sonucuna vardık. ANAHTAR KELİMELER: Fibromiyalji sendromu, kişilik özellikleri, pregabalin, duloksetin
Özet (Çeviri)
Aim: After the separation of the patients with Fibromyalgia syndrome (FMS) according to their personality traits, to investigate the efficacy of duloxetine and pregabalin treatment on these personality traits and to compare these effects with each other. Patients and Method: 103 female patients are taken to the study which are diagnosed with FMS without other disease. Three groups were determined as neurotic, extroverted and neurotic-extroverted with using the Eysenck Personality Questionnaire Short Form. These three groups randomly divided to two groups between themselves, and one of the these groups were treated with 60 mg/day duloxetine and the other group were treated with 300 mg/day pregabalin throughout 12 weeks. Patients pre-treatment and post-treatment pain levels with using Visual Analogue Scale, depression levels with using Beck Depression Scale, quality of life with using SF-36 Quality of Life Scale, and the functional status with using Fibromyalgia Impact Questionnaire were determined. Results: We found that FMS is seen more in people who neurotic personality structure, and pregabalin and duloxetine which are use in FMS treatment improved scores of pain, tender points, quality of life and depression. When the groups of personality are evaluated we determined that recovery is seen in extroverted groups in the SF-36 quality of life scale energy (vitality) sub-parameters and FIQ score, and improvement is seen more in the neurotic group in the Beck Depression Scale. When the drugs used in medical treatment are compared with each other we found that both drugs provided clinical improvement in all parameters except emotional role limitations of SF- 36 quality of life scale and social functioning subgroups, and treatment of pregabalin was more effective in extroverted groups in VAS pain score. Discuss: We determined that FMS is seen more in people who neurotic personality structure, pregabalin and duloxetine are effective on all personality groups, and treatment of FMS patients who have neurotic personality structure is harder than extroverted personality patients in some parameters. We conclude that pregabalin treatment should start initially to extroverted personality patients, and new treatment options should investigate due to lack of improvement in the emotional role limitations and social functioning.