Obsesif kompulsif bozukluğu olan çocuk ve ergenlerde tedavinin internet kullanımı üzerine etkileri
the effect of treatment on problematic internet use among child and adolescent with obsessive compulsive disorder
  1. Tez No: 406838
  2. Yazar: YUNUS KILLI
  3. Danışmanlar: PROF. FEVZİYE TOROS
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Obsesif kompulsif bozukluk, internet kullanımı, çocuk ve ergen, Obsessive compulsive disorder, internet use, child and adolescent
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Obsesif kompulsif bozukluk, klinik olarak obsesyon ve kompulsiyonların sıklıkla birlikte görüldüğü, bireyde işlevsellik kaybına neden olan bir bozukluktur. Problemli internet kullanımı ise; genel olarak internetin aşırı kullanılması isteğinin önüne geçilememesi, kişinin iş, sosyal ve diğer önemli alanlarda işlevselliğinin giderek bozulmasına neden olabilen bir durum olarak tanımlanmaktadır. Problemli internet kullanımı olanlarda duygu durum bozuklukları, kaygı bozuklukları, özkıyım düşünceleri ve obsesif kompulsif bozukluk arasında ilişki olduğu bildirilmiştir. Problemli internet kullanımı ile OKB arasındaki ilişki, literatürde kabul görmüş obsesif kompulsif bozukluk tedavilerinin problemli internet kullanımı üzerinde olumlu etki yaratabileceği yönündedir. Bu çalışmada Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniği'ne son 2 yıl içerisinde başvurmuş olan (Eylül 2012- Eylül 2014), DSM-IV-TR tanı ölçütlerine göre obsesif kompulsif bozukluk tanısı konmuş ve buna yönelik uygun psikotrop ilaç tedavisi uygulanmış çocuk ve ergen hastalara, Çocuklar İçin Yale Brown Obsesyon Kompulsiyon Ölçeği ve İnternette Bilişsel Durum Ölçeği kullanılarak, obsesif kompulsif bozukluğu olan çocuk ve ergenlerde tedavinin internet kullanımı üzerine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya alınan çocuk ve ergen olguların, psikotrop ilaçlar ile tedavi öncesindeki ve tedavinin 3. ayındaki ölçek puanları karşılaştırıldı. Rutin olarak doldurulan sosyodemografik form aracılığıyla sosdemografik veriler toplandı. Çalışmanın sonucunda obsesif kompulsif bozukluğu olan olguların tedavi sonrasında obsesif kompulsif belirtilerinde azalma görülürken, buna paralel olarak problemli internet kullanımının da azaldığı bulunmuştur. Obsesif kompulsif bozukluğu olan çocuk ve ergenler, taşıdıkları risk nedeniyle, internetin olumsuz etkilerinden özellikle korunmalıdır. Bu olguların ruh sağlığı değerlendirilirken, problemli internet kullanımlarının sorgulanmasının rutin bir uygulama şeklinde ele alınması koruyucu olabilir.
Özet (Çeviri)
Obsessive compulsive disorder (OCD) is a disorder that often contains clinical obsessions and compulsions together and causes functionality lose. Problematic internet use (PIU) is failure of preventing excessive internet usage desires in general and defined as a condition may cause increasing impairment in a occupational, social or other important areas of functioning. It is reported that there are a relationship between PIU patients and mood disorders, anxiety disorders, suicide thoughts and OCD. The relationship between PIU and OCD shows evidence based treatment of OCD can positively affect on PIU. This study aimed to investigate the effects of OCD treatments on problematic internet use by using Yale-Brown Obsessive Compulsive Scale for Children and Online Cognition Scale on patients applied to Mersin University Medical Faculty Child And Adolescent Psychiatry Clinic between september 2012- september 2014 and had been diagnosed as OCD according to DSM-IV-TR diagnostic classification and took psychotropic treatment The scale scores of patients before psychotropic treatment and three months later from treatment starting has been compared. Sociodemographic datas has been collected by routinely used sociodemographic form . Results showed that while OCD sypmtoms were reducing by treatment of OCD at the same time PIU symptoms also decreased. The children and adolescents with OCD, because of their risk factors, must be protected from negative effects of internet especially. The questioning of the PIU during the mental health evaluation of this patients, may be preventive.