Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesine başvuran non-hodkin lenfomalı hastaların histopatolojik alt tiplerinin klinik ve patolojik değerlendirilmesi
Clinical and pathological evaluation of histopathologic subtypes of patient with non-hodkin lymphoma who admitted to Mersin University School of Medicine
  1. Tez No: 406839
  2. Yazar: FERAY TABAKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ARICAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Non-Hodgkin Lenfoma, sağ kalım oranı, IPI skoru, Non-Hodgkin Lymphoma, survival rate, IPI score
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Lenfoma; immün sistem ve lenfo-retiküler sistemi oluşturan lenfositlerin klonal lenfoid sistem tümörüdür. Hodgkin Lenfoma (HL) ve Non-Hodgkin Lenfoma (NHL) olarak iki ana alt grupta sınıflandırılır. NHL; B lenfosit, T lenfosit ve doğal öldürücü (NK) hücrelerden köken alan lenfoid sistem tümörleridir. NHL, lenf nodları ya da extranodal lenfatik dokudan köken alan alabilir. NHL yeni tanılı kanser vakalarının %4'ünü, lenfomaların %90'ını oluşturmaktadır. Erkeklerde altıncı, kadınlarda beşinci en sık görülen kanser türüdür. Erkeklerde kadınlara göre daha fazla görülmektedir. NHL oldukça heterojen bir hastalık grubu olduğu için evreleme dışında prognoza etki eden faktörlerin belirlenmesi, kötü prognozlu hasta gruplarının tanımlanması oldukça önemlidir. Bu çalışmada hastaların klinik özellikleri, uygulanan tedaviler ve sonuçları, sağkalımları, sağkalıma etkili olabilecek prognostik faktörlerin önemi retrospektif olarak değerlendirildi. Hastalarımızın ortalama yaşı 57 (16-87) olarak bulundu. Erkek/kadın oranı, literatürle uyumlu olarak fazlaydı. En sık görülen histopatolojik alt tip diffüz büyük B hücreli lenfomaydı. Tanı anında ileri evre olarak tespit edilen hasta sayısı literatürden daha fazlaydı. IPI skoru, B semptomu, LDH düzeyi, albumin düzeyi, ß2 mikroglobulin düzeyi ve lenfosit sayısının prognostik öneme sahip olduğu görüldü. En sık tutulan ekstranodal organ mideydi. İleri evre, yüksek IPI skoru, ekstranodal organ tutulumu, dalak ve tonsil tutulumu daha kısa sağ kalım süresi ile ilişkili bulundu. NHL tanısı, sınıflandırılması, evrelemesi ve tedavisinde büyük ilerlemeler ve yenilikler kaydedilmiştir. Böylelikle belirli merkezlerin kendi tedavi sonuçlarını değerlendirmeleri önem kazanmaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Clinical And Pathological Evaluation Of Histopathologic Subtypes Of Patients With Non-Hodgkin Lymphoma Who Admitted To Mersin University School Of Medicine Hospital Lymphoma is a clonal lymphoid system tumor of lymphocytes which partipitate in immune system and lenforeticular system. It is classified in two big groups: Hodgkin lymphoma and Non-Hodgkin Lymphoma (NHL). NHL are lymphoid system tumors originating from B lymphocytes, T lymphocytes and natural killer (NK) cells. NHL can develop in lymph nodes or extranodal lymphatic tissue. NHL accounts 4% of newly diagnosed cancer cases and 90% of lymphomas. It is the sixth most common cancer type in males, fifth most common cancer in females. It is more common in males than in females. As NHL is moderately heterogeneous group of disease, it is very important to determine the factors affecting the prognosis apart from the stage and to identify the patient groups with poor prognosis. In this study, clinical features of the patients, treatment regimens and results, survival rates and the importance of prognostic factors which may affect survival were evaluated retrospectively. Median age of the patients was 57 (16-87) years. Male/female ratio was high and compatible with the literature. The most common histopathologic subtype was diffuse large B cell lymphoma. Number of the patients with advanced stage at the time of the diagnosis was found more than the ones reported in the literature. IPI score, B symptoms, LDH level, albumin level, ß2 mikroglobulin level and lymphocyte count were shown to have prognostic significance. Stomach was the most commonly affected extranodal organ. Advanced stage, high IPI score, extranodal organ involvement, spleen and tonsil involvement were found to be related with short survival. Great developments and new advances have been reported in diagnosis, classification, staging and treatment of NHL. Thus, it is important for each center to evaluate its own treatment results.