Kan bankası donörlerinde izohemaglutinin titreleri: İstanbul Tıp Fakültesi deneyimi
The isohemagglutinin titers of blood bank donors: the experience of İstanbul Faculty Of Medicine
- Tez No: 406870
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP KARAKAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Hematology, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: İzohemaglutinin titre, Anti-A, Anti-B, ABO uyumsuz transfüzyon, ABO uyumsuz nakil, Isohemagglutinin titers, Anti-A, Anti-B, ABO incompatible transfusion, transplantation
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Çocuk Sağlığı Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Amaç: Bu çalışmada A, B ve O kan grubuna sahip bireylerin izohemaglutinin titre değerleri ve bu titre değerlerinin yaş, dekad ve cinsiyete göre dağılımı ile Türk toplumu için izohemaglutinin kritik değer tespitinin olasılığı araştırıldı. Gereç ve Yöntemler: İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Kan Merkezi'ne 1-31 Mart 2014 tarihleri arasında başvuran ve standart donör olma koşullarını sağlayan 3.708 gönüllü kan bağışçıdan 'forward ve reverse kan grubu tayini' ile A, B ve O kan grubuna sahip rastgele seçilen 1005 birey (957 Erkek ve 48 Kadın) çalışmaya alındı. Çalışmaya alınan 335 A, 335 B ve 335 O kan grubuna sahip bireylerin kolon aglütinasyon yöntemi kullanılarak sırası ile A kan grubu için Anti-B Ig M ve Ig G; B kan grubu için Ant-A Ig M ve Ig G; O kan grubu için ise hem Anti-A Ig M ile Ig G hem de Anti-B Ig M ve Ig G izohemaglutinin titreleri tespit edildi ve bu titrelerin cinsiyetlere göre dağılımı incelendi. İstatistiksel analizler NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2007 (Kaysville, Utah, USA) programı kullanılarak yapıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen ve kan bağışında bulunan donör popülasyonunda en sık görülen kan grubunun A (% 40) , en az görülen kan grubunun AB kan grubu (% 10) olduğu; Rh fenotip açısından % 85'inin Rh D antijeninin pozitif, %15'inin Rh D antijeninin negatif olduğu ve kan grubu sıklığının Avrupa populasyonu ile benzerlik gösterdiği belirlendi. Çalışmamıza eşit sayıda alınan A, B ve O kan grubuna sahip bireylerin en sık kan bağışçısı olduğu yaş aralığı 26-35 yaş aralığı idi. B kan grubuna sahip kadınlarda Anti-A Ig M için 1:128 titre değeri erkeklere göre daha anlamlı idi. Yine O kan grubuna sahip kadınlarda Anti-B Ig M için 1:128 ve 1:256 titre değerleri, Anti-B Ig G için 1:1024 titre değeri ve Anti-A Ig M için 1:256 titre değeri erkeklere göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek saptandı. Sonuçlar: Çalışmamıza alınan bireylerin A, B ve O kan grubu sıklıkları dünya verileri ile karşılaştırıldığında; batı ülkelerindeki beyaz ırklara benzer nitelikte saptanmıştır. Çalışmamıza alınan kan bankası donörlerinden kadın bireylerde erkek bireylere göre daha yüksek izohemaglutinin titreleri tespit edilmiştir. Tekrarlayan kan grubu uyuşmazlığı bulunan gebelikler, gebelik dönemi boyunca fetal değerlendirme ve risk analizleri için yapılan invazif tanısal ve terapötik yaklaşımlar ile doğum sırasında ve gebelik sonrasında fetomaternal hemorajiye yol açacak perinatal komplikasyonlar ve otoimmun hastalıklar; kadın bireylerdeki izohemaglutinin titrelerinin artmasına yol açmaktadır. Cinsiyet farklılığı gözetmeksizin kan bankası donörlerinin beslenme alışkanlıkları, aşılanma durumu ve bireylere uygulanan tekrarlayan kan transfüzyonlarının bu bireylerdeki izohemaglutinin titrelerini değiştirdiği düşünülmüştür. Her topluma özgü izohemaglutinin titrelerinin araştırılmasının, hematopoietik kök hücre transplantasyonu uygulanan hastaların transfüzyon politikalarının geliştirilmesinde anahtar rol oynadığı ön görülmektedir. Türk toplumuna özgü izohemaglutinin kritik titre (cut off) değerinin tespit edilebileceğini ön görmekte ve ileride bu konuda yapılacak araştırmaların artması ile bu konu hakkındaki bilgilerimizin daha da artacağını ümit etmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, we investigated the isohemagglutinin titer values of the individuals with A, B and O blood groups; the distribution of the isohemagglutinin titers according to the decades and gender. Also we examined the posibility of determining the isohemagglutinin cut off value in Turkish society. Material and Methods: One thousand five voluntary blood donors (48 female, 957 male), randomly chosen from the donors, providing the criteria to be a standard blood donor between 1-31 March 2014 in Blood Center Department, Istanbul Faculty of Medicine were studied. Forward ve reverse blood group determination were performed to these donors and also we identified the Anti-B Ig M and Ig G isohemagglutinin titer values for blood group A; Anti-A Ig M and Ig G titer values for blood group B; eventually both Anti-A Ig M /Ig G and Anti-B Ig M/ Ig G izohemaglutinin titer values for blood group O by using column agglutination methods. Statistical analysis was performed with NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2007 (Kaysville, Utah, USA). Results: In the study of donor population group; blood group A (%40) was the most common and blood group AB was the rarest blood group. Acoording to the Rh D phenotypes; 85 % of the population was Rh D positive and 15 % of the population was Rh D negative. The frequency of our blood group was determined similar with other European countries. The most common age range of one thousand five voluntary blood donors, including the same rate individuals with blood group A, B and O, was the age range between 26 and 35 years. While the titer value of Anti-A Ig M isohemagglutinin was 1:128 for female individuals with blood group B; the titer values of both Anti-B Ig M (1:128 and 1:256) , Anti-B Ig G (1:1024) and Anti-A Ig M (1:256) isohemagglutinins were statistically significiance in female individuals rather than male ones. Disccussion: When considered individuals in our trial with the other Eurpoean countries and USA; the distribution of blood groups A,B and O in our study was similar with these countries with white racial dominance. Female individuals of blood bank donors participated in our study have higher isohemagglutinin titer values rather then male individuals. Recurrent blood group incompatibility in pregnancy, invasive diagnostic and therapeutical approaches for risk analysis in fetal examination during pregnancy, perinatal complications causing fetomaternal hemorrhage after pregnancy or during birth and autoimmun diseases cause the enchancement of isohemagglutinin titer values in female individuals. Regarding the gender differences; nutrition, vaccination and recurrent blood transfusion history of blood bank donors alsa effect and change the isohemagglutinin titers of individuals. Population spesific isohemagglutinin titer values play a key role in blood donation policy of patients undergoing hematopoietic stem cell transplantation. Consequently; we predict that Turkish community-spesific isohemagglutinin cut off titer values can be identified and we will hope our knowledge on this issue in the future with the increase of research is going to increase further.