SDÜ Araştırma Uygulama Hastanesi enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji servisine ateş nedeniyle yatırılarak takip edilen hastaların irdelenmesi
Evaluation of SDÜ research and application hospital of infectious diseases and clinical microbiology service all hospitalized due to fever patients who had follow-up
- Tez No: 406884
- Danışmanlar: PROF. DR. FÜSUN ZEYNEP AKÇAM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: Antimikrobiyal tedavi, Ateş, Enfeksiyon, Etyoloji, Laboratuvar tetkikleri, antimicrobial therapy, fever, infection, Etiology, laboratory tests
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
SDÜ Araştırma Uygulama Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Servisine Ateş Nedeniyle Yatırılarak Takip Edilen Hastaların İrdelenmesi Amaç: Ateş, enfeksiyon hastalıkları pratiğinde en sık karşılaşılan bulgu olmakla beraber enfeksiyon hastalıkları dışında neoplaziler, kollajen doku hastalıkları ve ilaçlar gibi enfeksiyöz olmayan nedenlere bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Bu çalışmada SDÜ acil servisine ya da Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji polikliniğine 1 Ocak 2011- 1 Ocak 2012 tarihleri arasında ateş yakınmasıyla başvuran ve servisimize yatırılarak takip edilen hastaların değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada retrospektif olarak hasta dosyaları gözden geçirilerek hastaların yaşı, ateş süresi ve amplitüdü, ateş nedeniyle dış merkeze başvurusu olup olmadığı, antibiyotik tedavisi kullanıp kullanmadığı, ek hastalığının olup olmadığı, varsa ateşe eşlik eden şikâyetlerinin neler olduğu, biyokimyasal, radyolojik ve mikrobiyolojik hangi tetkikler kullanılarak tanısının konulduğu ve tedavi seçenekleri irdelenmiştir. Bulgular: Ateş etyolojisi incelenen toplam 124 hastanın 78' i erkek, 46'sı kadın olup yaş ortalamaları 59,41 ± 18,92 idi. Klinikte takip edilen hastaların ortalama ateş süresi 4,48 ± 5,06 gün olarak saptandı. Ateş nedeni ile klinik takibi yapılan hastalarda ateşe en sık eşlik eden yakınmalar sırasıyla; bulantı-kusma ve iştahsızlık gibi gastrointestinal sistem (GIS) semptomları %42,1(n=51), üşüme-titreme %23,1(n=28) ve üçüncü olarak kızarıklık, şişlik gibi dermatolojik semptomlar %14,4(n=17) idi. Hastalarda en sık saptanan fizik muayene bulguları sırasıyla batında hassasiyet %28,5(n=30), solunum seslerinde kabalaşma gibi akciğer dinleme bulguları %22,8(n=24) ve hiperemi,ısı artışı, ödem, hassasiyet gibi cilt bulguları %22,8(n=24) idi. Hipertansiyon, diabetes mellitus ve nörolojik hastalıklar ile malignite en sık eşlik eden kronik hastalıklardı. Ateş nedeniyle yatırılan tüm hastalar genel olarak klinik ve laboratuvar bulguları açısından tanısal yönden değerlendirildiğinde en sık olarak sırasıyla %43,3(n=52) pyelonefrit, %11,6(n=14) alt solunum yolu enfeksiyonu ve %10(n=12) oranında yumuşak doku enfeksiyonu tespit edilmiştir. Dört hastada ise ateş nedeni enfeksiyon dışı sebeplere bağlanmıştır. Bu hastalar en sık olarak %50(n=2) lenfoma, %25(n=1) tiroidit ve %25(n=1) oranında Wegener granülomatozu olarak tanı almışlardır. Ateş nedeniyle izlenen hastaların %93,5(n=116)'inde antimikrobiyal tedavi ile iyileşme sağlanmışken %6,5(n=8)'inde herhangi bir antibiyotik tedavisi başlanmadan semptomatik tedavi ile iyileşme sağlanmıştır. Sonuç: Ateş, insanların bir hastalık belirtisi olarak hekime başvurmalarını sağlayan önemli yakınmalardan biridir. Enfeksiyon hastalıkları çoğunlukla ateşten sorumlu olan hastalık grubudur. Bununla birlikte, enfeksiyon dışı hastalıkların da ateş nedeni olabileceği unutulmamalıdır. Her hasta ayrı bir birey olarak değerlendirilmeli, zaman ayrılmalı, bilgi ve birikimler her hasta için ayrı ayrı kullanılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Evaluation of SDÜ Research and Application Hospital of Infectious Diseases and Clinical Microbiology Service all hospitalized due to fever patients who had follow-up Aim : fever, is the most common infectious diseases in the practice findings with infectious diseases outside neoplasias, collagen vascular disease and may also occur due to reasons such as non-infectious drugs. This study aimed to evaluate SDI emergency or outpatient Infectious Diseases and Clinical Microbiology, the patients between January 1, 2011 to January 1, 2012, who presented with fever and hospitalized followed our service. Materials and Methods : The age of the patients retrospectively reviewing patient files in the study, fever duration and amplitude, fever due to whether the application of the epicenter, it uses antibiotics, whether additional disease, which is what the complaints accompanying fever, if any, biochemical, radiological and microbiological what is the diagnosis of using tests and treatment options are discussed. Findings : The etiology investigated a total of 124 patients, 78 were male and the average age is 46 for women was 59.41 ± 18.92. The average duration of fever patients who were followed at the clinic was found to be 4.48 ± 5.06 days. The average duration of fever patients who were followed at the clinic was found to be 4.48 ± 5.06 days. Fever causes of fever in patients with clinical follow-up of the most common accompanying symptoms respectively; gastrointestinal tract(GIS), such as nausea, vomiting and loss of appetite symptoms 42.1% (n = 51), chills 23.1% (n = 28) and third in redness, dermatological symptoms such as swelling of 14.4% (n = 17). The most frequent findings on physical examination, respectively, abdominal sensitivity,of 28.5% (n = 30), lung breath sounds listening findings such as coarsening 22.8% (n = 24) and hyperemia, heat gain, edema, skin symptoms such as sensitivity, 22.8% (n = 24). Hypertension, diabetes mellitus and neurological diseases were the most common malignancy associated chronic diseases. When all patients hospitalized for fever overall clinical and laboratory findings are evaluated for the diagnostic aspects most often with respectively 43.3%, (n = 52), pyelonephritis, 11.6% (n = 14), lower respiratory tract infections and 10% (n = 12 ) ratio was determined soft tissue infections. In four patients with fever it is bound to cause non-infectious. These patients often 50% (n = 2) lymphoma, 25% (n = 1) thyroiditis and 25% (n = 1) on ratio were diagnosed as Wegener's granulomatosis. 93.5% of patients followed for fever (n = 116) in the antimicrobial treatment that improved in 6.5% (n = 8) in the healing and symptomatic treatment is provided without any antibiotic treatment started. Results : Fever, is one of the major complaints that enables people to contact the physician as a sign of disease. Infectious diseases are diseases which are mostly responsible for the fever. However, it should be noted that the non-infectious disease which may cause the fever. Every patient should be assessed as a separate individual, should be given time, knowledge and experience should be used for every patient.