Meme kanseri hastalarında vücut kitle indeksinin klinik özellikler ve sağkalım ile ilişkisi
The relationship between body mass index and clinical properties/survival in patients with breast cancer
- Tez No: 406915
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜNGÖR UTKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: meme kanseri, vücut kitle indeksi, nüks, sağ kalım
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Giriş: Meme kanseri dünya çapında kadınlarda en öldürücü kanser türü olmaya devam etmektedir. Sağlık Bakanlığı verilerine göre ise Türkiye'de % 35,47 oranı ile kadınlarda en sık görülen kanser türü meme kanseridir. Meme kanseri, genetik, endokrin, diyet gibi faktörlerin hastalığın başlama, gelişme ve yayılmasında kritik rol oynadığı çok basamaklı bir hastalıktır. Bu çalışmanın amacı; meme kanseri görülen hastalarda nüks paterni ve sağ kalım ile vücut kitle indeksi arasındaki ilişkiyi değerlendirmek ve vücut kitle indeksinin bir risk faktörü olup olmadığını saptamaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, Kasım 2005-Mart 2014 arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi`nde meme kanseri görülen 125 hastanın dosyaları retrospektif olarak incelenerek yapıldı. Hastaların yaş, cinsiyet, menopoz durumu, tanı anı beden kitle indeksi, tümör büyüklüğü, aksiller lenf nodu tutulumu ve sayısı, tümör derecesi, hormon reseptör durumu, cerbB-2 overekspresyonu olup olmaması durumu, meme kanseri tanı anındaki hastalık evresi, hastanın aldığı kemoterapi dozu ve kemoterapi ile aldığı ilaç tedavileri, radyoterapi alıp almadığı, varsa organ metastazları, ek hastalıklar, toplam sağ kalım zamanı, varsa ölüm nedeni ve zamanı incelendi. Hastalar, BKİ< 25 kg/m2(obez olmayan) ve BKİ ≥ 25 kg/m2 (obez) gruplara ayrılarak karşılaştırıldı. Sağ kalım değerlendirmeleri Kaplan Meier testi, Log Rank test kullanılarak yapıldı. Bulgular: Çalışmaya meme kanseri görülen ve opere olan 125 kadın hasta alındı. Yaş ortalaması 55±12 olup % 38,4'ü 50 yaş altı, % 61,6'sı ise 50 yaş ve üzeri grupta yer aldığı saptandı. Kadınların %52'si premenopozal, % 48'i postmenopozal bulunmuştur. Çalışmaya dahil edilen 125 hastanın boy ortalaması 158±5,6 cm, kilo ortalaması ise 73±18,7 kg olarak hesaplandı. Bunlarda 72 hastanın (%57,6) beden kitle indeksi obez olmayan (BKİ < 30 kg/m2) grupta iken 53 tanesi ise (% 42,4) obez olan (BKİ ≥ 30 kg/m2) grupta bulundu. Hastaların toplam sağ kalım (TSK) medyan takip süresi 158,32 ay ± 14 standart hata (% 95 CI 130,457-186,192) olarak değerlendirildi. Obez olmayan grupta TSK medyan değeri 146 ay ± 46 (%95 Cl 55,364-236,636), obez grupta ise TSK medyan 144 ay ± 28 (%95 CI 88,193-199,807) olarak değerlendirildi. Beden kitle indeksinin toplam yaşam süresi üzerindeki etkileri saptamak üzere kaplan maier eğrileri çizildi. İki grup arasında toplam sağ kalım sürelerinde istatistiksel açıdan anlamlı bir fark bulunmadı. Sonuç: Bu çalışmada beden kitle indeksi ile nüks ve ölüm arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Farklı türde meme kanseri alt tiplerinin gelişmesindeki risk ile obezite arasındaki ilişki literatürde de farklılık göstermektedir. Beden kitle indeksinin sağ kalım ve nüks paterni üzerine etkisini araştırmak için gelecekte daha uzun takip süreli çalışmalarına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: Breast cancer continues to remain the most lethal malignancy in women across the world. According to Ministry of Health, breast cancer is the most common type of cancer with 35.47% among women. Breast cancer is a multi-step disease which factors such as genetic, endocrine, diet play a critical role in the development and spread. The purpose of this study are to evaluate relationship between body mass index and recurrence/survival and to determine whether body mass index is a risk factor. Patients and Methods: We retrospectively analysed the records of 125 patients with breast cancer between the dates November 2005 and March 2014 at Ankara University Ibn-i Sina Hospital. Age, sex, menopausal situation, body mass index, tumor size, axillary lymph node involvement and number, tumor degree, hormone receptor situation, cerbB-2 overexpression, tumor grade, chemotherapy dose and treatments, radiotherapy, metastasis, comorbidity, total survival and time of death were recorded. Patients were compared as BMI