Patellofemoral eklem morfolojisi ile patellar kondromalazi ve menisküs patolojileri arasındaki ilişki
The relationship between patellofemoral joint morphology with patellar chondromalacia and meniscal damage
  1. Tez No: 406948
  2. Yazar: SEVAL ÖZGÜL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA REŞORLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Patella alta-baja, patellotrohlear indeks, Insall Salvati indeksi, Patella alta-baja, patellotrochlear index, Insall Salvati index
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Çalışmamızda Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) ile patellar kondromalazi ve menisküs hasarının; Patellotrohlear indeks (PTI) ve Insall Salvati indeksi (ISI) ile ilişkisini değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Radyoloji Anabilim Dalı'nda etik kurul onayı alındıktan sonra Ocak 2014 –Eylül 2014 tarihleri arasında, diz ağrısı sebebiyle MR görüntülemesi yapılan 16 yaş üstü, 260 hasta üzerinde retrospektif olarak yapıldı. Travma öyküsü, romatolojik hastalık ve sinovit varlığı, meduller enfarkt, belirgin efüzyon dışlama kriteri olarak kabul edildi. Hastaların yaş, cinsiyet, kondromalazi evresi, menisküs hasarı ve evresi incelendi. ISI ve PTI değerleri hesaplanarak kondromalazi ve menisküs hasarı ile ilişkileri değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamızı 260 hasta üzerinde yapmış olup hastaların 113'ü (%43,5) erkek, 147'si (%56,5) kadındı. Hastaların yaş ortalaması 40.41±12.51 yıl olarak bulundu. Olguların %33,8'inde kondromalazi saptandı; kondromalazili hastalar arasında en sık grade 4 retropatellar kıkırdak hasarı izlendi(%13,1). Hastaların %78.8'inde medial menisküs hasarı, %21.9'unda lateral menisküs hasarı saptandı. Kondromalazi olan olguların yaş ortalaması olmayanlara göre daha yüksekti. Patella alta sıklığı %22,3 (n=58) ve patella baja sıklığı %3,8 (n=10) olarak tespit edildi. Patella yerleşimi normal olgularda kondromalazi sıklığı %22,4(n=43), patella alta'lı hastalarda %63,8 (n=37), patella baja olan hastalarda %80 (n=8) bulundu. Gruplar arasındaki kondromalazi sıklığı açısından fark istatistiksel olarak anlamlıydı. Ortalama patellotrochlear index normal olgularda (n=172) 0.51±0.09 ve kondromalazili vakalarda (n=88) 0.46±0.12 olarak bulundu. İki gup arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlıydı. Lateral patellofemoral tilt açısı kondromalazili olgularda 9,7, normal olgularda ise 10,1 olarak izlendi ve istatistiksel olarak aradaki fark anlamsızdı.Normal ve patella alta-baja'lı dizler arasında LMO (lateral/medial faset uzunluk oranı), FA (faset açısı), PTI (patellotrohlear indeks) ölçümlerinde ve medial menisküs hasarında anlamlı farklılık izlenmedi. Sonuç: Retropatellar kıkırdak dokuda hasarlanma ve hasarın evresi ile patellanın anormal lokalizasyonu arasında anlamlı ilişki izlenmektedir. Benzer şekilde kondromalazi varlığı ile PTI arasında korelasyon mevcuttur.
Özet (Çeviri)
Objective: In our study, we try to evaluate the relationship between patellar chondromalacia and meniscal damage with Patellotrochlear index (PTI) and Insall Salvati index (ISI) by using Magnetic Resonance Imaging (MRI). Materials and Methods: We held this investigation retrospectively on 260 patients, older than 16 years old, between January 2014 and September 2014 in Radiology Department of Çanakkale Onsekiz Mart University Faculty of Medicine after obtaining ethical approval. Trauma, rheumatic diseases, medullary infarction, presence of synovitis and significant effusion were considered as exclusion criteria. Age, gender, stage of chondromalacia and meniscus damage of the patients' were examined. ISI and PTI values were calculated and relationship with chondromalacia and meniscal damage were assessed. Results: We perform this study on 260 patients, 113 patients (43.5%) were male and 147 patients (56.5%) were female. The average age of patients was 40.41±12.51 years. Chondromalacia was detected 33.8% of cases and grade 4 retropatellar cartilage damage was observed as the most common cartilage damage (13.1%) among the patients with chondromalacia. Medial meniscal damage was detected in 78.8% of the patients and lateral meniscal damage was detected in 21.9%. Mean age of the patients with chondromalacia was higher than the patients who had no chondromalacia. Patella alta prevalance was detected as 22.3% (n=58) and patella baja prevalence was detected as 3.8& (n=10). Chondromalacia frequency was found 22.4% (n=43) in patients with normal patellar placement, 63.8% (n=37) in patients with patella alta, 80% (n=8) in patients with patella baja. The difference was statistically significant between the groups in the frequency of chondromalacia. Average patellotrochlear index was found 0.51±0.09 (n=172) in normal subjects and 0.46±0.12 (n=88) in patients with chondromalacia. The difference between the two groups was statistically significant. The tilt angle of lateral patellofemoral joint was found 9,7 in chondromalacia patients and 10,1 in normal subjects, and the difference was statistically insignificant. There was no significance among the measuremet of LMO (lateral/medial facet length ratio), FA (facet angle), PTI (patellotrochlear index) and medial meniscus injury in knees with patella alta, patella baja and normal structure. Results: We observe significant correlation between retropatellar cartilage damage and injury phase with abnormal localisation of the patella. Similarly, a correlation exists between PTI and the presence of chondromalacia.