Hemodiyaliz hastalarında gizli hepatit B ve gizli hepatit C enfeksiyonunun polimeraz zincir reaksiyonu ile araştırılması
Investigation of occult hepatitis b and hepatitis C infecti̇ions by polymerase chain reaction (PCR) among hemodialysis patients
- Tez No: 406947
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER ŞENER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: hepatit B, hepatit C, PZR, hemodiyaliz, Hepatitis B, hepatitis c, PCR, hemodialysis
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Hemodiyaliz hastaları parenteral yolla bulaşan hepatit virüsleri için risk altındadırlar. Serumda HBsAg yokluğunda tespit edilen HBV – DNA varlığına gizli hepatit B enfeksiyonu denilirken, serumda anti – HCV ve HCV – RNA yokluğunda periferik kandaki mononükleer hücrelerde HCV – RNA varlığına gizli hepatit C enfeksiyonu denilmektedir. Amaç: Bu çalışmada hemodiyaliz hastalarında polimeraz zincir reaksiyonu yöntemiyle gizli hepatit B enfeksiyonu ve gizli hepatit C enfeksiyonu varlığı araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem-Bulgular: Çalışmaya dahil edilen alanin aminotransferaz (ALT) seviyeleri normal olan 100 hemodiyaliz hastasının demografik verileri, böbrek yetmezlik nedenleri, hemodiyalize giriş yolu, hemodiyaliz süresi, ALT seviyesi, hepatit göstergeleri mevcut dosyalarından çalışma takip formuna kaydedildi. Serumda anti – HBc IgG enzym linked immunosorbent assay (ELISA) (Architecht, Abbott) ile test edildi. Serum HBV – DNA , HCV – RNA ve periferik kanda mononükleer hücrelerde HCV – RNA 'gerçek zamanlı' polimeraz zincir reaksiyonu yöntemi ile araştırıldı. %27 hastada anti – HBc IgG pozitifliği saptanırken izole anti –HBc IgG pozitifliğine rastlanmadı. %4 hastada serumda HBV – DNA pozitifliği ile gizli HBV enfeksiyonu tespit edildi ve bu hastaların hepatit göstergelerinden yalnızca anti –HBs'nin pozitif olduğu gözlendi. Hastaların hiçbirinde serumda ve PKMNH'de HCV – RNA pozitifliği yoktu dolayısıyla gizli HCV enfeksiyonu saptanamadı. Sonuç: Hemodiyaliz hastalarında gizli HBV enfeksiyonu varlığının düşük sıklıkla olsa da görülebileceği saptanmıştır. HBV bulaşını önlemek için sadece serolojik testlerle virüs varlığının araştırılmasının yeterli olmayacağı, dolayısıyla 'gerçek zamanlı ' polimeraz zincir reaksiyonu gibi duyarlılığı daha yüksek testlerle bu hastaların taranmasının uygun olabileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Hemodialysis patients are under risk for hepatitis viruses which can transmit by parenteral route. Detection of the HBV-DNA (AÇ) in the absence of HBsAg antigen in the serum is called occult hepatitis b infection. Detection of the HCV-RNA () in mononuclear cells () from peripheral blood during the absence of anti-HCV and HCV-RNA in the serum is called occult hepatitis c infection. Aim: In this study, among hemodialysis patients, we aimed to investigate the occult hepatitis b and c infections by PCR method. Method and results: 100 hemodialysis patients with normal Alanin Amino Transpherase (ALT) values were included in the study. Demographic datas, causes of renal failure, hemodialysis method-duration, ALT values and hepatitis markers were recorded from the previous patient files. In the serum, antiHBcIgG values were investigated by Enzyme-Linked Immunosorbent Assay (ELISA)(Architecht, ABBOT, USA). HBV-DNA, HBV-RNA in the serum and HCV-RNA in the mononuclear cells were investigated by real time PCR method. Anti HBcIgG was found positive at 27 % of the patients. No isolated anti HBcIgG positive result was detected. In the serum, by detection of HBV-DNA, occult hepatitis b positivity was observed at 4 % of the patients. In these patients, only anti HBs marker was positive among the hepatitis markers. We could not detect any HCV-RNA in either serum or mononuclear cells of the patients. So we could not detect any occult HCV infection. Conclusion: Among the hemodialysis patients, occult HBV infections may be detected even if it is rare. We think that, to prevent transmission of HBV infections, it is not enough to investigate the existence of the viruses by only routine serological tests. At these patients, viruses should also be investigated by real time PCR as a screening test.